АктуалноБългарияВластЖивотНовини

Семейство Митко и Анастасия Солакови си поделиха Сърбия у нас

Бизнесменът, почетен консул на Казахстан, пое дипломацията в България и на западната ни съседка в областите, където жена му не я представлява

Република Сърбия открива почетно консулство в Република България, обявиха днес от пресцентъра на Министерски съвет. В съобщението се казва, че Служебният кабинет е приел решение, с което дава съгласие за откриване на консулство на Република Сърбия, ръководено от почетно консулско длъжностно лице.

Митко Солаков ще бъде почетно консулско длъжностно лице на Република Сърбия в Република България. Той разполага с необходимите обществени и бизнес контакти, за да съдейства за развитието на икономическите отношения, както и на сътрудничеството в областта на културата и спорта между двете страни. Към момента е управител на „МГС ОЙЛ” ЕООД и „Бранд Дистрибюшън България” ЕООД„, пише в решението на МС от 16 ноември 2022-ра година.

Припомняме, че Почетно консулство на Сърбия в Пловдив бе открито през май 2021-ва година, след като на 01 юли 2020 МС даде съгласие за назначаване на почетен консул под тепетата.

Постът пое бизнес дамата Анастасия Солакова, която е управляващ партньор на транспортното дружество МГС-Ойл ЕООД.

В деня на откриването на мисията, на адреса на фирмата, полиция не пускаше дори пешеходци по централната пловдивска улица до Музикалното училище, а движението в квартала бе блокирано няколко часа.

Със син килим по улицата откриха почетното консулство на Сърбия в Пловдив

Според днешното решение на Кабинета излиза, че семейство Митко и Анастасия Солакови си поделят представителството на западната ни съседка у нас.

Припомняме, че досегашната единствена почетна консулка е с консулски окръг, обхващащ територията на области Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, а седалището ѝ като длъжностно лице е на улица ул.”Кр. Пастухов” 14″А“, до централата на Столетницата под тепетата.

Нейният съпруг – бизнесменът Митко Солаков е почетен консул на Казахстан у нас втори мандат със седалище в Благоевград.

„Седалището на новото почетното консулско длъжностно лице на Република Сърбия е град Благоевград, а консулският окръг обхваща територията на области София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен“, се уточнява в решението на МС от днес.

В мотивите за взетото решение на Кабинета се посочва още:

Политическият диалог между България и Сърбия се развива все по-интензивно през последните години, което създава предпоставки за активизиране на двустранните икономически отношения, както и тези в сферата на културата и спорта. Откриването на консулство на Сърбия, ръководено от почетно консулско длъжностно лице у нас, ще стимулира развитието на сътрудничеството в посочените области на територията на консулския му окръг.

Снимка на корицата: e-79.com

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина