БългарияИзбориНовини

Връщат хартиените бюлетини

ПП, ДБ, БВ и „Възраждане“ опитаха да провалят кворума на парламентарната правна комисия. Опитът за бойкот на връщането на хартиената бюлетина все пак се провали, съобщава OFFNews.

В началото на заседанието в зала присъстваха само 11 от членовете на комисията – т.е. нямаше кворум. Междувременно депутатите от четирите формации бяха пред залата.

Закъснялата Рая Назарян от ГЕРБ-СДС осигури кворума и всички депутати влязоха в зала. Така заседанието започна след 10-минутно закъснение с кворум от 22-ма души.

Минути след това бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ поиска разглеждането на промените в Изборния кодекс да бъде отложено, тъй като последните предложения са постъпили в преди по-малко от 24 часа. По думите ѝ така е възможно да се създаде хаотичен нов закон. Тя добави, че постъпилите предложения си противоречат. Бившият председател на парламентарната правна комисия в 47-ото НС Милен Матеев от ПП подкрепи предложението на Йорданова и поиска създаване на работна група, която да се занимава с промените в изборния закон. Той изтъкна, че разглеждането на текстовете сега противоречи на Правилника за организацията и дейността на НС, според който председателят на комисията е длъжен да иска становище от ресорния министър. Такова не е искано от Крум Зарков. От „Възраждане“ също поискаха отлагане на точката.

В крайна сметка „мнозинството хартиена бюлетина“ между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП надви и точката нито бе отложена, нито пък бе създадена работна група.

След това председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че всички постъпили предложения, в това число и секциите за хартиен вот на ПП, са извън обхвата на закона и не би следвало да бъдат допускани за разглеждане. Все пак той предложи текстовете да бъдат допуснати и предложението му бе прието. Така депутатите започнаха работата по новия изборен закон и връщането на хартиената бюлетина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина