АктуалноНовиниРазследванеСъд

Близнаците признали, делото ще е по съкратената процедура

Защитата на Валентин и Борислав Динкови поиска съкратено следствие с признаване на фактите по обвинителния акт

Състав на Пловдивския районен съд даде ход на делото срещу близнаците от Цалапица и реши днес, че то ще протече по така наречената съкратена процедура, като насрочи следващо заседание за 25 януари 2024-а година от 10 часа.

Припомняме, че на подсъдимите Борислав и Валентин Динкови са повдигнати обвинения за престъпление по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за това, че на 20.07.2023 г. – 21.07. 2023г., в с.Цалапица, обл.Пловдив и в землището на с.Цалапица, обл.Пловдив, в съучастие – като извършители са спомогнали Рангел Бизюрев извършил престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.3, вр. чл.115 от НК/, да избегне наказателно преследване, без да са се споразумели с последния преди да е било извършено самото престъпление.

Близнаците отново бяха посрещнати с Викове „Убийци!“ и протест на жителите на селото пред съда преди разпоредителното заседание тази сутрин. Хората настояват делото да бъде преместено в Окръжен съд и да не започва, докато задържания вчера в Дания Рангел Бизюрев не даде показания. Близките на убития Митко смятат, че те ще променят хода на делото, както и обвинението срещу братя Динкови.

В хода на първото разпоредително заседание днес от прокуратурата заявиха категорично, че Рангел Бизюрев „трябва да бъде разпитан като свидетел по делото“ срещу близнаците и че неговите показания са изключително важни за хода на производството. 

Рангел Бизюрев е задържан в Дания, чистил прозорци

Прокурор Димитър Костов поиска делото да се гледа по общия ред и съдът да потвърди мерките за неотклонение на братята.

От своя страна защитата на Валентин и Борислав поиска съкратено следствие с признаване на фактите по обвинителния акт и по-леки мерки. Така стана ясно, че братята Динкови се признават за виновни по обвинението за укривателство. Съдът уважи искането им. 

Това означава, че при произнасянето на съда с присъда наказанието им ще бъде редуцирано с 1/3. Максималното наказание за „помагачество“ предвижда 5 години лишаване от свобода.

Свидетел по делото поиска отвод на прокурора Димитър Костов, но съдът, след съвещание, отхвърли тази молбата.  

Съдът уважи още искането на прокуратурата да не се произнася присъда по делото, преди да бъде разпитан Рангел Бизюрев.

След заседанието майката на жертвата – Атанаска Бакалова, изрази надежда в най-скоро време Рангел Бизюрев да бъде доведен в България и да даде показания.

Тя попита още:

„Кой е този четвърти човек, когото прикриват? Колата не се движи сама. Кой е шофирал колата?“. 

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина