АктуалноГрадътКриминалеНовини

Рангел Бизюрев е задържан в Дания, чистил прозорци

Заподозреният за убийството на Митко от Цалапица Рангел Бизюрев е задържан тази сутрин в Кралство Дания. Това съобщиха на съвместен брифинг от Прокуратурата и МВР.

Припомняме, че 30-годишният Рангел беше обявен за издирване през юли 2023 г. след задочното му привличане като обвиняем за това, че на 20.07.2023 г., в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър, като убийството е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. 3 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Арестът е станало малко преди 10 часа на работното му място. Той е започнал работа като чистач на прозорци в малък град. На брифинга участваха Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив, Стефан Джолев, началник – сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ и старши комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР – Пловдив.

Брифингът бе насрочен за 15 часа, но закъсня много, тъй като преди това майката на Димитър Малинов е поискала среща с полицията и прокуратурата. Според Ваня Христева, за момента не може да се каже кога ще бъде екстрадиран Рангел в България, тъй като предстоят различни законови процедури. Информацията, че той е в Дания е постъпила от партньорските служби в началото на тази седмица, допълни Стефан Джолев от полицията.

След това датските служби са поискали допълнителна информация, която им е била предоставена и тогава се е пристъпило към ареста. По време на брифинга стана ясно, че той е пребивавал също в Германия и в други държави от Европейския съюз, но не се уточни нито кои, нито за колко време.

От полицията бяха лаконични по темата, като само добавиха, че той е притежавал други документи, а връзките, които е изградил в чужбина са му помогнали да се укрие за по-продължително време.

Близо четири месеца прокуратурата и службите работиха усилено, за да се установи местонахождението и да се стигне до задържане на обвиняемия за тежкото престъпление. Предстои компетентните органи в Кралство Дания да започнат процедура по предаването му на българските власти, за да продължат действията по досъдебното производство, което се води в Окръжна прокуратура-Пловдив“, допълни прокурор Ваня Христева.

След края на брифинга майката на Митко от Цалапица изчака журналистите и сподели информацията, че са ѝ показали снимки със задържания, като тя го е разпознала. Физическите белези не са се променили с изключение на това, че той е напълнял, добави тя. Вижте още какво каза тя:

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина