АктуалноГрадътИзбор на редактораКриминалеНовиниСъд

Романос Витридис е ръководил износа на военна оптика за Русия

Романос Витридис е руският гражданин е ръководителят на организираната престъпна група за незаконен износ на технологии и военна оптика за елитните руски военни части, стана ясно в съдебната зала днес. Окръжен съд гледа мерките за неотклонение на петима от арестуваните и обвиняеми за схемата за износ към Русия на бинокли, оптични прицели и др. Пред Темида застанаха сочените за куриери Василий Улянов и Евгений Улянов, готвачът, живеещ в Москва и роден в Беларус Дмитрий Димитриус, албанският строителен работник в Кавала Яни Йешили, който заяви пред съда, че не знае за какво става въпрос, и Романос Витридис, който живее в Пловдив, Кавала и Москва.

Прокуратурата поиска и петимата да бъдат задържани в ареста с постоянни мерки за неотклонение, тъй като за престъпленията им наказанието е лишаване от свобода, те могат да се укрият или извършат друго престъпление.

Официалният бизнес на Романос Витридис е строителния. Регистрираната в Пловдив фирма, през която са били закупувани оптиките напълно законно от Лондон и други страни в ЕС, е „Афлон“. Дружеството е с адрес в район Северен и в него Витридис е съдружник с Такис Трикидис. Предметът на дейност му е „Комисионни сделки, търговско представителство и посредничество. Търговия на едро и дребно. Покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид. Спедиционни и превозни сделки. Складови сделки. Покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба. Външнотърговска дейност“. Според прокуратурата фирмата се е занимавала със забранени за продажба в Русия стоки според санкционния регламент от 2014г. Те са закупувани легално, а нерегламентираният износ за Русия е бил прикриван чрез документи за продажба на други фирми и лица, като в същото време е бил изнасян през летище София от куриери. Двама от тях- Василий Улянов и Евгений Улянов, са пътували периодично между София и Москва, вероятно именно с такива забранени за износ стоки. Така са били задържани в понеделник на аеропорта. Стоката, която са опитали да изнесат, е била организирана именно от Витридис в деня на акцията и задържането им.

Окръжен съд се съобрази с доводите на прокуратурата и остави и петимата обвиняеми в ареста с постоянни мерки „Задържане под стража“. Съдът счете, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано подозрение за съпричастността на всеки един от обвиняемите към престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Окръжен съд – Пловдив прие, че при мярка различна от задържане под стража съществува реална опасност всеки от обвиняемите както да извърши престъпление, така и да се укрие, като нито един от тях не живее постоянно на територията на Република България.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина