АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМнения

Реставриралите къщата на д-р Арав: Пловдив има огромен потенциал (ВИДЕО)

„Пловдив е много красив град и има огромен потенциал. Важното е само общината и другите власти да помагат, да правят усилия подобни проекти за опазване на сгради да се случват, защото това е важно за историята и за града“, това коментира Дан Арав, наследник на д-р Леон Арав, чиято къща на ул. „Христо Г. Данов“ се възроди за нов живот след детайлна реставрация в екстериор и интериор.

Семейството участва в поредното издание на подкаста „В капана на Под тепето“ и ни разведе из помещенията на бившия дом и кабинет на д-р Леон Арав. След 9 септември сградата е била национализирана и отнета от собствениците, а фамилията е емигрирала в Израел. След падането на комунизма и частичната реституция, дълги години внуците на д-р Арав не са имали идея какво да правят с тяхната част, но по идея на съпругата на Дан вместо да я продават, те са решили да я реставрират и сега тя ще продължи живота си като място за настаняване.

„Слава Богу, всичко е останало автентично, това, което виждаме, са оригинали. Те не се виждаха по този начин, на много от дървените елементи имаше много слоеве боя. Все пак всичко, строено тогава е много е здраво и имаше с какво да се работи“, разказаха наследниците .

„Имаме отношение – тъй като това е нещо старо и е на фамилията. Имаме отношение към историята и разказите, къщата е важна за нашата фамилия, но и за историята на евреите в Пловдив и затова си поставихме за цел да я опазим“, добави още Дан Арав. През 1943-44 година сградата е приютила и много еврейски семейства по време на Втората световна война и активното антиеврейско законодателство. Почти всички обаче са емигрирали след 9 септември. Днес на входа на сградата има паметна плоча с историята на сградата и благодарност към българското общество за спасяването на евреите по време на Втората световна война.Реставриралите къщата на д-р Арав: Пловдив има огромен потенциал

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

3 коментари

  1. ПОЛИТкоректни „възторзи“…

    ПОДМАЗВАтел на Мощняциъе.

    (Хвала / Хули – според Тарифата)

  2. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина