АктуалноБизнесБългарияГрадътЖивотНовини

Рекорди и новости на Агра, Винария и Фудтех 2024

В деветото издание на международното изложение за агробизнес, вино, храни и оборудване – Агра, Винария и Фудтех 2024, което бе открито днес в Международен панаир-Пловдив участват 580 фирми от 21 държави, което бе отчетено като рекорден ръст въпреки кризата.

На откриването на изложението присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която направи озадачаващо послание в приветственото си слово.

„Тази година изложенията бележи ръст от 25%, което показва, че поредицата от кризи не е лишило от оптимизъм земеделските производители. Настоящото форум става средище между бизнеса и науката. Всички, които ще посетят изложението, ще си тръгнат с нови идеи“, изтъкна министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. 

Кирил Вътев: Духът на българския производител не е сломен

Към трите изложби, които от години събират на едно място новостите във всички производства от земята до трапезата, от 2024-та има новото специализирано изложение SPP EXPO, което представя технологии за съхранение и преработка на зърно и производство на зелена енергия в земеделските стопанства.

„Нашата изложба е фокусирана към добавянето на стойност към зърнопроизводството и семепроизводството. Всички зърнопроизводителите могат да се запознаят с определени системи за охлаждани и вентилация на зърното. За първи път се представят фирми от Турция, Великобритания, Германия и цяла Европа“, обясни и другият партньор Николай Флоров – СПП Експо/SPP Expo.

В настоящото експо традиционният вече Град на виното е позициониран в 8-а Палата и организаторите го обясняват със засиления интерес към „Винария“.

Голям интерес има и към приза „Златен ритон“, за което говорят и заявените множество участия в международните дегустации. Близо 200 вина и спиртни напитки се състезават на Винария 2024. Наградите на победителите ще бъдат връчени на 21 февруари в зала „Пловдив“ на Конгресния център. На следващия ден на същото място ще се проведе и награждаването в конкурса за иновации.

„За 2023 година българските вина във всички международни конкурси са спечелили 127 златни медала“, каза по време на пресконференция инж. Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

В Палата 11 на Международен панаир Пловдив се провежда единственото в страната изложение на продукти за винопроизводство“, подчерта главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов.

Като иновация, която се случва за пръв път той определи излагането на едрогабаритна селскостопанска техника на закрито.

Другата добра новина е, че партньор в 31-вото издание на „Винария“ е Международната конференция за винен туризъм (IWINETC), която ще се проведе в Пловдив на 9 и 10 април. За първи път международната изложба „Винария 2024“ влезе в каталога на IWINETC като препоръчана дестинация.

Във фокуса на международната изложба „Фудтех“ е здравословното хранене. 29-ото издание откроява тенденцията с налагането на супер храните в ежедневното меню. Традиционно силно участие има Италия, със салона „Вкусове от Италия“, където се представят тънкости на тяхната хранителна индустрия.

Организаторите предлагат като атракция зоната Plovdiv fair street food fest за посетители и изложители. Те ще могат да се насладят на уменията на най-успешните street food майстори. Всеки ден от 10 до 15 ч. гостите на Панаира ще съпреживяват емоцията с вкусна храна и забавна програма с музика, танци, игри и викторини. На открита сцена много настроение ще създават оркестър „Виво Монтана“, Димитър  Туджаров ​- Шкумбата, младите народни певици – сестрите Ива и Велислава Костадинови, Дует „Аморе“ и др. 

В последния ден ще има томбола на база анкети на посетителите и ще се връчат три предметни награди, едната от които е лаптоп. 

Съпътстващата програма на АГРА, „Винария“ и „Фудтех“ включва над 50 събития и също толкова иновации в областта на растениевъдството, животновъдството, винарската индустрия и хранителната промишленост. С богатата програма изложението затвърждава статуса си на най-мащабната проява за агробизнес в Югоизточна Европа. Тя се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните и в партньорство с АГРОТЕХ и Селскостопанска академия.

Очаквайте информация за това какво може да дегустирате в Панаира по време на изложението.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина