БългарияЖивотНовини

А1 ще индексира цените на мобилните планове от 1 март

През 2025 ще промени договорните условия

Преди няколко седмици A1 разкри, че също ще индексира цените на мобилните такси, но досега компанията пазеше мълчание с какъв процент ще стане това, пише Mobilebulgaria. Днес A1 обяви, че индексацията ще бъде със средногодишния Индекс на потребителските цени на НСИ в размер на 9.5%, а увеличението ще е в сила от 1 март.

Компанията посочва, че прави това заради високата инфлация през 2023 г. и непрекъснато увеличаващите се разходи за телекомуникационна инфраструктура и ТВ съдържание. Заедно с това A1 обяви, че ще предостави редица бонуси на частните си клиенти и ще направи промени в своите договори в отговор на обществената дискусия за повече баланс и реципрочност за потребителите.

A1 посочва, че индексацията няма да засегне всички частни клиенти на оператора и цените на плановете за хора в неравностойно положение няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги.

Заедно с това А1 обяви, че ще предложи редица бонуси на своите абонати. Те ще могат да се заявят в периода 1 – 31 март и ще бъдат валидни до края на 2024 г. Всеки потребител може да избере и заяви по един бонус за всяка услуга, която ползва от оператора от Моят А1:
– Неограничени национални минути.
– Неограничен мобилен интернет на максимална скорост.
– 200+ ТВ канала.
– Максимална скорост на домашен интернет, спрямо възможностите на използваната технология.
– Ваучер на стойност 50 лева за закупуване на ново устройство при подновяване на договор.

В допълнение A1 обяви, че ще предприеме промени в договорите в отговор на обществената дискусия за балансиран и клиентски-ориентиран подход. Промените включват:
– Отказ от договор без неустойки при бъдещи индексации на месечните такси.
– Въвеждане на реципрочност, която ще даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация от над -2%.
– Поставяне на праг за индексация на месечните такси от минимум 2% средногодишен Индекс на потребителските цени.

А1 изтъква, че индексацията на цените дава възможност на компанията да продължи да инвестира. През изминалата година инфлацията в страната e продължила да бъде с високи нива. Разходите на компанията също са се увеличили, а трафикът в мрежите ѝ нараства значително и трябва да инвестира непрекъснато в подобряване и разширяване на инфраструктурата.

Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е увеличил с почти 70%, а А1 е инвестирала над 200 млн. лева. За сравнение през 2023 г. инвестициите в мобилната мрежа на компанията са над 46% повече спрямо тези през 2022 г. В момента 4G покрива над 99% от населението, а 5G ULTRA мрежата на оператора е достъпна за над 82,6% от населението.

Компанията инвестира и в честоти, чрез които предлага мобилни услуги. Спектърът на 700/800 MHz, който придоби през миналата година, изисква първоначални такси от 43,2 млн. лева. Инвестициите във фиксираната мрежа са нараснали с 13% през 2023 г. спрямо 2022 г. Разходите за телевизионно съдържание също се увеличават, като за 2023 и 2024 г. те ще са в размер на почти 185 млн. лева, което е увеличение от над 20% спрямо предните две години (2021-2022 г.).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина