АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураМненияНовини

Разширяват сцената на Концертна зала  

Операта получава част от сградата на бившия Партиен дом със задължението да я управлява в интерес на гражданите
Ремонтни дейности и консумативи минават за сметка на културната институция
На предстоящата сесия на Общински съвет – Пловдив в четвъртък ще бъде разгледана точка във връзка с предоставянето за управление от Държавна опера-Пловдив на част от имот общинска собственост в сградата на пл. „Централен” 1. Става дума за ниското тяло, което е част от сградата на бившия Партиен дом и преди години се ползваше именно от Операта и Филхармоничния оркестър.
Предложението е резултат от образуваната преписка, след искането на Министерство на културата, за да може Операта да изпълни инвестиционния проект „Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции – Държавна опера-Пловдив”.

След дългоочаквания ремонт Концертна зала се отваря към площад Централен

Проектът предвижда разширяването на сцената на Концертна зала чрез монтиране на пропадала. Съоръженията ще бъдат разположени в сутерена на сградата, който попада в недвижим имот – публична общинска собственост. Площта на частта от имота е малко повече от 244 квадратни метра.
Община Пловдив вече е изразила принципното си съгласие това да се случи, а базата на това решение на местната власт главният арх. Димитър Ахрянов е издал Разрешение за строеж №294 на 15 октомври 2021 г.
Според договора за безвъзмездно предоставяне на управлението на общински имот на държавната институция Операта получава част от сградата на бившия Партиен дом за нуждите си със задължението да я управлява в интерес на гражданите на Пловдив. Всички ремонтни дейности и консумативи минават за сметка на културната институция, а направените инвестиционни подобрения са в полза на Община Пловдив.
Под тепето ви припомня репортаж от Последният концерт неремонтираната Концертна зала – Феноменален! (ВИДЕО)
Сагата с дългоочаквания ремонт на залата тече вече 5 години, през които правителства и министри обещаваха средства за осъществяването му. Може да я проследите ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина