АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

След дългоочаквания ремонт Концертна зала се отваря към площад Централен

Концертна зала ще се отвори към площад Централен след дългоочаквания ремонт, анонсира директорът на Опера Пловдив доц. Нина Найденова на днешния си отчет за края на втория си мандат като ръководител на най-голямата културна институция в града. След броени дни тя се явява на конкурс за трети мандат, а зад кандидатурата й застанаха целият екип на държавната опера, община Пловдив в лицето на зам.-кмета Пламен Панов и Кирил Велчев от името на цялата Фондация „Пловдив 2019”.

Доц. Найденова даде заявка, че отсега мисли заедно с хората от екипа си как да направят така, че реконструираната Концертна зала да бъде запълнена с оперни, филхармонични събития, но и сцената да приема и други жанрове, като съвременен танц например. Припомняме, че Министерството на културата заложи 9,7 милиона лева за реконструкцията и модернизирането на Концертна зала.

„ Участваме активно в техническото задание по проекта. Над 120 експерта са работили по него по всички части, свързани с ремонта. Контролът върху проекта вече е факт. Остава само процедурата по избор на изпълнител, която ще се движи изцяло от Министерството на културата. Силно се надяваме тя да не се обжалва, за да няма допълнително забавяне на процеса. Идеята ни е след края на ремонта Концертна зала да бъде отворена към площад Централен. Искаме тя да се приобщи към площадното пространство, за да се случват събития и отвън”, разкри доц. Нина Найденова.

Тя обърна специално внимание на паното на Димитър Киров във фоайето на културния център, което дълги години бе неглижирано и занемарено.

Стенописът на Димитър Киров

„За стенописа на Ди Киро има специален отделен проект за реставрация и качествено експониране с подходящо осветление и стъклени пана на стълбищата”, обясни директорът на Опера Пловдив.

Тя добави, че културната институция продължава да вярва и да иска един ден да има собствен дом.

„70 години Пловдив не се е престрашил да има своя сграда на операта. Град с такава сграда има друг статут на картата на Европа”, подчерта доц. Найденова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

9 коментари

 1. Браво на доц. д-р Нина Найденова и на всички служители на Операта, които се трудят неуморно! Тя съживи Опера Пловдив! Нима никой не помни как беше пред затваряне институцията преди да се появи тя?! Благодарим Ви, г-жо Найденова! Успехи!

 2. След като вече се разбра ,че най-после дългоочакваният ремонт
  на концертната зала ще се случи, със средствата на министерството на културата,е задължително и общината
  да ремонтира и останалата част от сградата като собственик!
  Няма кой да им е ремонтира, тъй -че кмете стига с тия
  концесии,а заделяй средства за ремонт! Още повече,че и
  бившата сграда на БНБ също чака за ремонт! Чакаме действия!

  1. Под него има бутон „ОДГОВОР“ на който като кликнеш, тогава заставаш ПОД него да го наричаш „горния“.

   В случая той то се явява ДОЛЕН.

   Обращение: долния!

 3. Какъв е смисълът от тази концертна зала под грозния мастодонт на партийния дом, който от години трябваше вече да е съборен? Иначе, да, всички искаме зала за концерти, но дали е добре да се наливат пари точно в тази…

  1. Няма нужда от истеричави заклинания срещу проста административна сграда че била на БКП, било на ГЕРБ, било на САРБ („Селянки за Амер. Разв.БГ“), на ДеБъ = никакво значение, пълна е с работеща администрация която нямаме къде другаде да наврем за да уйдисаме на мокрите сънища на Илийко Н. и неговата агитка.

   Нито практически смисъл, нито естетически, нито архитектурен, нито градоустройствен, нито финансов има да дрънчите по …тоя тиган.

   Възгеч!

   Стига!

   1. „…Тя добави, че културната институция продължава да вярва и да иска един ден да има собствен дом….“ ЛЪЖЕ БЕЗОЧЛИВО за да й повярват будалите на далаверата.

    Отдавна стана известно, че кроежът на лъжливата „фондация“ е да им харижем безплатно голям терен в центъра на който те да си вдигнат свое частно доходно здание, в което можели да допуснат ПОД НАЕМ трупата певци, балетисти, циркаджии, боксови мачове АКО и докогато си плащат наема. Свободния. За което да не би да имат парите (както фондовете из белите държави = „show me the money!“=) НЕ, ТЕ И ПАРИ НЯМАТ, само въздух под налягане колкото за свирката…

    Не й стигна на доцентстващата OpenOPERAторка скъпият и прескъп ГДК БОРИС ХРИСТОВ, не й стигна на некадърното стопанисване Концертна Зала =млада, модерна, майсторски архитектирана с акустика, мека мебел, фоайета, удобства и тоалетни, която години наред не я изметоха…

    И по-лошо ще става, само ги вижте в „президиума“ калинките

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина