Райна Кабаиванска се завръща на Античния театър с Opera Open

Актуално Култура Новини

Пловдив ще види на древната сцена в родния град и примата Соня Йончева, която ще пее отново в Града на тепетата след 7-годишно отсъствие

Любимият оперен фестивал под открито небе започва с размяна на местата на публиката и 150 актьори

С изключително добра новина от Културния календар ни зарадва днес екипът на Операта и Община Пловдив – любимият за ценителите на това изкуство фестивалOpera Open“ се завръща на древната сцена на Античния театър тази година със специално селектирана програма.

„Въпреки пандемията успяхме да спасим едно знаково събитие, което в годините се наложи като водещо в културния живот на града. Общинският съвет гласува вчера 140 000 лева за творческия колектив, за да може да се насладим на тяхното изкуство!“ Това съобщи кметът Здравко Димитров.

Той припомни, че първоначално нищо не е било ясно. „Не знаехме какво следва, но решихме, че културният живот и дейци са важни за града ни и никой от нас не съжалява за това решение“, коментира Димитров.

Директорът на Държавна опера – Пловдив, доц. Нина Найденова, благодари за подкрепата и изрази радостта си, че световни оперни имена ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. „На тази програма могат да завидят много български оперни театри и градове, защото в Пловдив ще дойдат най-големите“, коментира Нина Найденова.

Тя анонсира, че програмата включва 12 събития, които ще започнат през юли и ще продължат до началото на септември месец. В града под тепетата се очаква да пристигнат куп звезди като Райна Кабаиванска, Соня Йончева, Мариана Пенчева, Кирил Манолов, Камен Чанев и много други.

„В откриващото събитие ще участват над 150 артисти. За първата ни среща отново ще заложим на  „обърнатата гледна точка“ – артистите са на местата на публиката, а зрителите – на сцената. Гала спектакълът „Вратите на съня“ ще представи най-младото поколение български оперни изпълнители, които имат завидна международна кариера. Програмата включва репертоар от барокова до съвременна музика, а мултимедията отново е на Петко Танчев. А перла в короната на фестивала ще бъде единствената комична опера на Верди – „Целият свят е шега“.

Българската прима Соня Йончева, която покори света, се завръща в родния си град Пловдив за вълнуваща среща с родната публиката. Тя ще стъпи на сцената на Античния театър на 25 август, съвместно с оркестъра на Опера Пловдив.

Посетителите ще имат възможност да се насладят на „Годишните времена“ на Пиацола и Вивалди. Световноизвестният цигулар Веско Ешкенази ще свири заедно с оркестъра на Операта. Ще чуем още Ленинградската симфония на Шостакович и други любими произведения.  Последното събитие ще бъде на 12 септември. С него ще бъде отбелязани и 75 години от създаването на Пловдивската филхармония.

„Ще се спазва отстояние, ще има и различни входове и изходи за арената. Хората ще бъдат пускани в театъра 1 час по-рано,“ увери за спазването на всички мерки директорът на операта.

Стотици зрители ще получат отстъпки от цените на билетите, а те вече в продажба онлайн. Скоро ще има и специална фестивална каса на Главната улица.

„Подобни събития имат страхотен ефект и представят Пловдив като уникална туристическа дестинация. Бих искал да обявя, че Пловдив ще бъде домакин и на Годишните музикални награди на БГ радио на 4 юли. Така туристите ще могат да дойдат и на това събитие“, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Поради действащите противоепидемични мерки, местата в продажба са ограничени и зиртелите ще се настаняват на предписана дистанция. Важат намаления с карти от 50 % за Античен театър и 30 % за зрители с върнати билети.

OPERA OPEN 2020 – програма ЮЛИ

10 и 11.07 (петък/събота) – Гала откриване ВРАТИТЕ НА СЪНЯ – 21:15 часа
Мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф, Арнаудов
С участието на КАМЕН ЧАНЕВ и ЗОРНИЦА ИЛАРИОНОВА
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив
Времетраене: 90 минути без антракт

17 и 18.07 (петък/събота) – Понякога ще идвам във съня ти… ПОЕТИТЕ И МУЗИКАТА – 21:15 часа
Мултимедиен спектакъл по българска класическа музика и най-красивата любовна лирика от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова и др.

С участието на БОЙКО КРЪСТАНОВ, ВЛАДО ПЕНЕВ, ЗАХАРИ БАХАРОВ, МАЛИН КРЪСТЕВ, ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА, ЮЛИЯН ВЕРГОВ и АНТОНИ ДОНЧЕВ
Солисти и Камерни състави на Опера Пловдив
Времетраене: 90 минути без антракт

ВАЖНО: Спектаклите на 10,11,17 и 18 юли са с обърната гледна точка и публиката ще бъде настанена на сцената на Античния театър и странично в сектори A и F. Местата са ограничени до 300 на вечер! Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ

22.07 (сряда) – Легенда на върха на палците ЖИЗЕЛ Адам – 21 часа
С участието на МАРТА ПЕТКОВА и НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ- премиер солисти на Софийската опера и балет

Международна балетна трупа и Оркестър на Опера Пловдив

25.07 (събота) – VIVA L’OPERETTA – Оперетите на Виена, Будапеща и Париж от 21 часа
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

20.08 (четвъртък) – ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ ПРЕДСТАВЯ ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА НА ВИВАЛДИ И ПИАЦОЛА – 20:30 часа
Оркестър на Опера Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.