АктуалноБизнесБългарияВашите писмаИзбор на редактораМненияНовиниРазследване

Работници сигнализираха за съкращения в Либхер

Ръководството на дружеството: Целият сектор на домакинските уреди се намира под безпрецедентен натиск.

За масови съкращения в завода на Liebherr в Тракия икономическа зона, сигнализираха работници на редакционната поща на Под тепето. В писмото си притеснени служители на „Либхер Хаусгерете Марица“ ООД се обърнаха за съдействие с молба за повече яснота относно процесите на освобождаване във фирмата. Те изразяват съмнение дали действията на работодателя са съобразени със законодателство.

Ето какво написаха те: „Ставащото е прецедент за фирмата… От Нова Година насам са съкратени над 400 души. Освобождават се по 39 души на месец, за да не нарушат закона и да не трябва да обявяват масови съкращения. Освобождават се служители с над 15 годишен стаж и без никакви провинения, като направо се закриват щатовете им.“

Екипът ни се обърна към ръководството на „Либхер Хаусгерете Марица“ ООД със следните въпроси:

Съкращава ли се персонал в дружеството през настоящата година?

Спазва ли се законовата процедура в тези процеси?

Как се извършва подбора на служителите, които да бъдат освободени?

Планират ли се нови съкращения до края на годината?   

Има ли синдикална организация в дружеството?

Публикуваме и Становище на ръководството на Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД:

„Целият сектор на домакинските уреди се намира под безпрецедентен натиск. Високите нива на инфлация, по-високите лихвени проценти и икономическото забавяне в някои области на строителния сектор намаляват търсенето на хладилници и фризери. Поради продължаващия спад в търсенето на много от основните европейски пазари на Либхер, сме принудени да адаптираме планирането на производството си към данните за продажбите. Предприемаме необходимите мерки, както за приспособяване на капацитета на персонала към настоящите пазарни условия, така и същевременно да можем да предложим на нашите служители сигурна работна среда в дългосрочен план. В тази връзка към момента са освободени от началото на годината 58 човека. По 29 в месеците март и април. Съкращенията се извършват изцяло според трудовото законодателство. Бюрата по труда регулярно информират Инспекцията по труда относно броя хора освободени от фирмите.

Либхер спазва стриктно съответните членове от КТ. Подборът на сътрудниците се извършва според предвидения в КТ процес. В тази връзка назначена от работодателя комисия, според законово признати критерии, взема решенията, като всяко едно решение се документира според изискванията на закона. Към днешна дата персоналният ни капацитет отговаря на производствените ни планове, което означава, че производствен персонал няма да бъде съкращаван. Нещо повече, в момента, в който започне подобряване на конюнктурата, ще започнем да напасваме производствените ни капацитети в положителна посока.

Държим да подчертаем, че в завода от над 17 години съществува орган – Представители на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от Кодекса на труда, както и Комитет по условия на труд. Членовете на този орган са избрани  с мнозинство повече от две трети от членовете на общото събрание и представляват работещите по въпросите на трудовите и осигурителните отношения пред работодателя. Ръководството на завода провежда регулярни срещи с представителите на работниците и служителите и Комитета по условията на труд, на които срещи се съгласуват всички важни решения и се поставят много въпроси от работещите към ръководството. Горецитираните съкращения също така са съгласувани на такива срещи. Освен това в резултат на тези срещи са въведени редица социални придобивки за целия личен състав на предприятието.

В заключение държим абсолютно категорично  да подчертаем, че Либхер винаги е спазвал и ще спазва законите на Република България. Освен това ние се стремим да сме отговорен и социално насочен работодател, стараещ се да подкрепя всячески своите сътрудници.

17.05.2024 г.

Христо Георгиев

Управител“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

16 коментари

 1. Добре дошли в пазарната икономика.
  В моята фирма в София освободиха само тази година до момента 640 души. След като има представители избрани по чл7, ал 2 от КТ, работниците могат да се обърнат към тях за съдействие.
  Съкратените са по чл331 най вероятно и са взели накуп по 4 брутни работни заплати, плюс предизвестието също най-вероятно е платено.

 2. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛе… =ПодТъпото= претрупано с натруфени КИЧ „КРАСИВОСТИ“ и разчертано с дебели черти и излишни пространства – задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като чукундурското непрогледно „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ докато има елегантни четирицифрени конкурентни Кодове както ПОТВ- Ако не желаете да обменяме становища учтиво би било просто да прмахнетае ОпцияКоментар, както ТРАФИК- та да не се занимаваме с ПодТЪПОТО! Или като клубен Форум -подобно на ФейсБУКЛУК и 24ч – само Регистрирани Членове да коментират =без Анонимни, без Пена Дебелата и без полит-КОРЕКТор.

  Друго отношение не дължим!
  Делово, цивилизовано без КИЧ е подредена http://www.DempcracyNow.org
  Тежка е „царската корона“ на ЗАВИСИМОСТ… (АМзаБГ)….

  КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ „ЛАЙКС“ / ОЦЕНКИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И РЕПЛИКА?

  ОПРОСТЯВАЙ БЕ, БУДАЛА! КОМПАКТИРАЙ, МИЛИМЕТРИТЕ СА МИ ЦЕННИ. „ТАГОВЕ“ долу вдясно, че и ТЪПО рамкирани =WTheF…?

  АНИМАЦИИТЕ САМО ПРЕЧАТ И СА НИ ОТБЛЪСКВАЩИ! „СГРОМОЛЯСАЛО СЕ ДЪРВО…“ ПРЕЗ ОКТОМВРИ = ТОЯ ТИКЕР ВМЕСТО НА МОЯ ДИСПЛЕЙ – СИ ГО НАТИКАЙ В …ИМЕННОТО!

   1. Петята милата г-ца от АМзаБГ се има за НещоВАЖНО – – – забелЕзваме…!

    Активис’ка!

    Инфлуен……ЦИЯ

    (само ЕДИН = 1 = четец е важен – ОН си знае…!)

    1. Иди при личния лекар, ще те насочи! И спри да пиеш целодневно.

     (и не съм „г-ца“, а госпожа + не съм от „Америка за България“, но бих искала да съм, вместо да тикам България към руския външен кенеф)

     1. „Петя“ трогателно се ОТКЛИКВА всеки път както й е заповядано, ала като

      НЯМА КАКВО ДА ВЪЗРАЗИ

      против Истини и Фактове („…и боговете мълчат…“) я избива на ЛИЧНОСТНИ Палави Закачл;ивости

      НЕУМЕСТНИ ЗА ОМЪЖЕНА ПОЧТЕНА Г-ЖА!

      (никой не четял… я виж Брояча, ма, кос-кис…)

 3. Щастливци са тези които не работят вече в лиПхер. Здравето е най-ценното, не го продавайте на швабите. Поздрави за Васко ,Даню УЯ, ТОТКАТА ПЛЕШИВИЯ и Рядков ГАЗА

 4. Щастливци са тези които не работят вече в лиПхер. Здравето е най-ценното, не го продавайте на швабите. Поздрави за Даню УЯ, ТОТКАТА ПЛЕШИВИЯ и Рядков ГАЗА

  1. Ако използваш дон Кихот за синоним на психично болен човек разбирам черния ти хумор и те поздравявам. Ако пък наистина си дон Кихот бягай при пробива на гарата да се биеш с това чудовище и да не забравиш да гласуваш за ББ.

 5. Всеки човек живял в Пловдив през последните 13 години ще разбере защо напускат собствениците на фирмата. Е какво да правят в разкопан, пренаселен, мръсен, задръстен от всякъде, корумпиран град. Дълго управляващите града го превърнаха от европейски град в бунище. Аааа, да не забравите ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ.

    1. МАНОЛ ЗА ЦАР! Гласуй бе, народе! – – –

     Новите АМЕРИКАНСКИ ПАРТИЙЦИ зле се издъниха още в Пърео Действое като го турнаха след КулТурскио начело на КУЛТУРАТА това читалищно недоносче „ПростоНАСКО!“. Сега в листата що не го забелЕзваме -цЕл Министър- вероятно е под № 25…?

     Срещу Бо.Бо.3 беше лесно да се изперчиш в Опозиция на генералисимус д-р пожарогасител, че народецът вече вдяна… само Калинките му останаха на заплата гласоподавателки…

     Обаче срещу Ко.Ко. едвали някакви шанспве останаха – ОТИ

     БЪЛГАРИЯ ВОЙНА НЕЧЕ.

     ОСНОВНАТА СЪЩЕСТВЕНА „ТОЧКА“ ПРЕДИЗБОРНО
     :

     ВОЙНА ДА НЯМА ЗА БЪЛГАРИ, ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО!

     СТИГА БАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ…

     (а че нацисти в стил Бандера се развилнха и в Армения и в Грузия НЕ Е ПРОБЛЕМ НА АНДРЕШКО!)

     Хохлите 2022 март в Истанбул почти бяха подписали Неутралитет да се отърват, обаче като се зададоха за Одеската Мафия едни САМОСВАЛИ С ДОЛАРИ…
     Българи рамо до рамо с комшиите башибозуци и гърчоля срещу РФ…? Едвали. Тц. Ъ-ъ. НЕ .

     А ОНИЯ КАПУТИ ДЕТО АГИТИРвАТ ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА – ТЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ЯРЕМА; ИЛИ 2.СА ПЛАТЕНИ АГЕНТИ НА ГЕРБ / БО. БО.4; ИЛИ 3. ‘Л’Ъ’Ж’А’Т’!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина