АктуалноВластИзбориНовини

Работещите украински бежнаци ще получават по 356 лв/м за наеми и режийни

По 356 лева месечно ще предоставя от днес Агенцията по заетостта за наеми и режийни разходи на украински граждани с временна закрила, които са започнали работа.

Това ще става по проект „Солидарност”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.  Проектът стартира от днес, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Тези 356 лв. ще се дават в продължение на три месеца.

Чрез проекта ще бъде оказана навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24 февруари, уточняват от агенцията.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева.

Украинските граждани ще имат възможност:

  • за получаване на психологическа подкрепа
  • професионално ориентиране
  • трудово консултиране и мотивиране за започване на работа
  • включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца
  • получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор
  • получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец за период до три месеца.

От Агенцията по заетостта уточняват, че за да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там да подават заявленията си.

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат хора от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа. В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа хора след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата. 

Източник: Kлуб Z

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина