АктуалноГрадътИзбор на редактораНовини

Протестиращи посрещнаха кмета с викове „Оставка“

Близо 40 души пробиха охраната и влязоха на извънредната сесия за спиране на пробива на Водната палата

Съветниците от ГЕРБ се обявиха категорично срещу пробива и поискаха пълно, а не временно спиране на строителството

Няколко десетки от недоволните граждани на Пловдив, които не са съгласни с реализирането на кръстовище на две нива до панаирния мост в този му вид, успяха да дойдат рано сутринта пред сградата на Общинския съвет, където днес ще се състои извънредно заседание за техните искания.

Протестиращите не са съгласни със заявеното от кмета във вторник намерение да спре проекта временно, докато се направи широко обществено обсъждане и администрацията изчисти пропуските си по него. Те настояват проектът да бъде спрян завинаги.

Докато кметът влизаше в сградата хората го посрещнаха със скандирания „Оставка“. Той не пожела да се спре и да говори с тях, а пред медиите отново заяви тезата си, че протестът е политизиран, както и, че 30 човека не могат да представляват целия град. Той добави, че много хора му се обадат да му кажат колко е хубав проектът за пробива.

На входа охрана опита да спре групата пловдивчани, като казаха да се излъчат няколко човека представители, които да присъстват на сесията. Хората не се подчиниха и влязоха всички.

Началото на сесията започна с презентации, а протестиращите бяха подготвили над 60 становища от професионални гилдии, които оставиха в папка на всеки съветник и раздадоха на медиите.

Едно от първите изказвания бе на Йордан Илиев от най-голямата група в Общинския съвет и партия на самия кмет Здравко Димитров – ГЕРБ: „Искаме незабавно спиране на този ненужен проект. ПП ГЕРБ е на страната на хората“, каза Илиев. Той напомни, че идеята за пробива е започнала в „друг мандат на управление на партията и анализите показаха, че той няма да реши проблема с трафика“. Като за пример даде пробива под Централна поща и ситуацията на ул. Гладстон.

Веселина Александрова от „Демократична България“ подчерта, че Обединението винаги е било против пробива. „Този проект е не само ненужен, но и незаконносъобразен и нецелесъобразен. Демократична България настоява за тотално спиране на пробива“

Слави Георгиев, който бе част от ВМРО, но в началото на този общински съвет се отдели като независим също се изказа срещу проекта: „Днешното заседание е първото, на което присъстват толкова много граждани. Това е следствие на факта, че този град от 3 години се управлява на инат. Време е да сложим край на темата „Пловдив – град на колите или на хората““, каза Георгиев и призова колегите си да гласуват за пълно спиране на пробива.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина