АктуалноВластГласовеГрадътИзбориМненияНовиниПод лупа

Промените в ОУП в услуга на строителите

Слави Георгиев: „Стратегическия документ за управлението на урбанизираната територия на Пловдив бе изготвен с огромно закъснение и в пълна тъмнина. Той е изцяло подчинено на строителните предприемачи.“

Вижте още по темата „Новият Общ устройствен план /ОУП/ на Пловдив“, която екипът на Под тепето следи от години. Стратегическият документ за развитието на града бе приет окончателно в четвъртък Експертният съвет на Община Пловдив. Следващият коментар по него е на независимия общински съветник Слави Георгиев.

Той го определя като страшно закъснял, имитиращ прозрачност и изцяло подчинен на строителния бизнес. Георгиев прави и кратка ретроспекция на целия процес. По думите му, закъснението е търсено целево, за да бъдат приети десетки ПУП-ове, преди влизането на ОУП-а в сила.

„В началото на тази година Общинският съвет прие решение, с което възлага на кмета Здравко Димитров, да изготви или възложи изготвянето на доклад (например на гл. арх. Ахрянов) за това, какви точно промени настъпват спрямо предишния вариант на ОУП, кой точно е предложил тези промени и какво се цели с това. Точно това решение на Об С остана единственото неизпълнено за първите 9 месеца на тази година.

Имитациите на прозрачност, които арх. Ахрянов извърши в последните месеци, не могат да компенсират именно липсата на писмен доклад съм Об С. За никого не е тайна, че управлението на кмета Здравко Димитров, бе изцяло подчинено на строителните предприемачи. За тази цел бе поставено и послушното момче арх .Ахрянов, за който отново да припомня, че изготви толкова промени в ПУП-ове, с цел застрояване, колкото не бяха изготвени, взети заедно за целият предходен период от 1989 г. насам.

Но да се върнем на ОУП и извършените промени в него. За тях има задание, ясно разписано, с определени цели и задачи, част от настоящото предложение към ОбС. А именно – интегриране на цялата агломерация около Пловдив в транспортната схема на Община Пловдив; Реализиране на правилото „Паркирай и се вози“; Спиране на строителството в кв. Хр. Смирненски-3 и кв. Марица (двата района, с най-много предложения за промени в ПУП от арх. Ахрянов); Oформяне на втори градски център.

Реалността показва, че изготвените и предложени промени в ОУП от кмета Здравко Димитров и арх. Ахрянов, не предразполагат към решение на нито един от големите проблеми на Пловдивпрезастрояването, транспортните неуредици, озеленяването, интегрирането на околните населени места. Напротив, правят неистови опити да прехвърлят отговорности и решения извън Община Пловдив.

Нещо повече, в така плануваното и иначе правилно разширение на Пловдив на юг, не са предвидени по никакъв начин зони за обществено застрояване-детски ясли и градини, училища, болници, зелени площи. Така предвидените 2 нови парка в Пловдив, в крайния юг и крайния север, не решават по никакъв начин проблемите с качеството на въздуха в настоящите урбанизирани територии.

В заключение може да се каже, че така промотираното от арх. Ахрянов мото на промените в ОУП -„Намерен е баланс между строителството и гражданите“, в превод означава: „Ако имате в наличност 100 лв., ние поемаме ангажимент да ви откраднем само 50 лв. и вие трябва да сте доволни от това“.

Още по темата

Плюсовете и минусите на новия ОУП на Пловдив

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Толкова жалка пасмина няма като Дернев, Андонов от трафика,. . Дребни финансови проксита на оня главок Тотев. Слави нямаш работа в това котило.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина