АктуалноГрадътНовини

Експертен съвет прие новия ОУП – без Втори гребен канал и строителство на Адата

Без разширяване на пешеходните части в Пловдив, с изключение на част от ул. „Иван Вазов“

Градът ще расте в южна посока с гъсто застрояване и без нови паркове

Вторият гребен канал и строителството на остров „Адата“ отпадат в бъдещите планове, предвидени в Общия устройствен план на Пловдив. Той бе прието на Експертен съвет по устройство на територията днес. Тепърва той трябва да бъде одобрен на предстоящо заседание на Общински съвет.

Оповестени бяха и различни корекции. Именно с последните промени остров Адата остава „зона за градски парокве и градини“, а не се променя в „зона за спорт и атракции“. Територията на потенциалния Втори гребен канал също остава „зона за озеленяване“ и ако се спазва новият ОУП, то Втори гребен канал няма да има.

В същото време в южна посока не се предвижда никакво реално разширяване на зелената система на града. Не се предвиждат зелени коридори от Родопите. Единствените по-съществени „парчета“ зеленина са потвърждаване на разсадниците, градини и гробища около Прослав, Остромила и до бул. „Южен“.

Предвиденото плътно застрояване в южна посока между Прослав и Коматево, както и източно от Коматево до индустриалната зона ще бъде максимално до 40%. Предвидените параметри са само за отделните УПИ-та, които трябва да предвидят по 1/3 озеленена площ към всеки отделен поземлен имот. В огромната територия не само няма нови територии за зеленина, а също за образование, здравеопазване и други подобни функции.

Жителите на тези места изглежда ще използват образователната, социална и здравна инфраструктура на съседните Коматево, Прослав и останалата част на район „Южен“. Така по сегашния ОУП масово земеделските площи на юг от ЖП-линиите до Околовръстното шосе ще се превърнат в терени за жилища, без да се предвижда почти никаква допълнителна инфраструктура за други цели, вкл. и транспортна.

Без особени промени е подходено и в централната част на града. Разширяването на пешеходните зони в центъра, което се оказа едно от най-добрите решения в последните години, развиващо бизнес и привличащо множество събития и туристи, няма да продължава, с малкото изключение на улица „Иван Вазов“. Предвижда се тя да стане пешеходна до кръстовището с ул. „Авксентий Велешки“. Никъде другаде не се предвижда разширяване на пешеходните зони – нито около река Марица, нито в Стария град, нито в Капана или около Хуманитарната гимназия или други територии, които имат потенциал за такова развитие и са обсъждани в последните години по един или друг начин.

Одобрени, променени или потвърдени са и трасетата на някои важни инфраструктурни транспортни проекти. Продължението на моста на „Адата“ над гробищата ще се свързва с бул. „Източен“ и няма да се получава тапата около Макдоналдс. Тракия и район „Южен“ ще се свързват с булевард над линиите от продължението на бул. „Александър Стамболийски“ (т.е. ул. „Индустриална“) и околорвъстното на Тракия бул. „Цар Симеон“. Одобрено и трасето на продължението на бул. „Санкт Петербург“ зад хотел СПС, което вече няма да разсича Ботаническата градина, а ще е плътно покрай последните блокове на жр „Тракия“.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

4 коментари

  1. Без паркове и детски градини, както и удобни широки пътища в крайните нови квартали – все познати проблеми на Пловдив, които явно нарочно се бутат към задълбочаване, а не поправяне/облекчаване. Максимум бетон и жилища, а чист въздух и съпътстваща социална и не-жилищна инфраструктура…не е далавера.

  2. Нищо повече от ЗОНИРАНЕ, zoning не е така нареченият „Общ Устройствен План“ =ОУП= в който отсъства каквото и да било ГРАДОУСТРОЙСТВО сиреч Обемно-Пространствени решения, композиции, дизайн. Плоски прости цветни очертания.

    Просто …БУЛ-ПЛАН

    Хвала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина