Проф. Кантарджиев с препоръки за работата на моловете

Актуално Гласове Новини

След всяка проба дрехите трябва да се дезинфекцират, климатичните инсталации трябва да вкарват въздух отвън

15-минутни слънчеви бани на ден зареждат организма с нужното количество витамин Д

“Ваксина се прави бавно, защото може да се докаже, че действа на животни. Вече има резултат – 6 маймунчета не се заразиха.”

“След проба, дрехата трябва леко да се напръска със спирт или дезинфектант, който няма да увреди тъканта. Може и да се остави на сухо място за няколко часа, това я прави свободна от вируса. Другият вариант е да бъде облъчена с UV-лампа. Стотина лева струва една UV-лампа. Всяка пробна може да си я позволи, като не трябва да има цветя, че те ще загинат”.

Това каза членът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той коментира как безопасно да се отворят моловете. По думите му, при отварянето на моловете не трябва да се допуска въздухът от едно помещение да отива в друго, а след всяка проба на дреха, тя трябва да се дезинфекцира.

По повод климатичните инсталации в моловете, Кантарджиев посочи пред Нова тв, че те трябва да вкарват въздух отвън, а не да преработват един и същ. Той е на мнение, че проверките на Регионалните здравни инспекции няма да допуснат нарушение на това правило.

Проф. Кантраджиев увери, че българите се лекуват с най-доброто и доказано средство против коронавируса. Той отбеляза, че е чел много по темата, като в България се прилага лечение само с утвърдени лекарства.

“Ваксина се прави бавно, защото може да се докаже, че действа на животни. Вече има резултат – 6 маймунчета не се заразиха. Но преходът към прилагането и към човек отнема време, защото трябва да се изключат нежеланите ефекти. Тя трябва да е абсолютно безвредна. А това, че някои скочиха срещу несъществуваща ваксина, това е най-странното“, коментира  експертът.

Най-възрастният член на НОЩ препоръча всеки ден да се стои поне 15 минути на слънце, за да се зареди организма с нужното количество витамин Д, а времето да е сухо и горещо, та да не му е комфортно на вируса.

Мерките, които България взема срещу разпространението на коронавируса, са ефективни, но е нужно още малко усилие, за да започне епидемията да гасне, смята още той.

Като доказателство за ефекта Кантарджиев изброи няколко показателя. Сред тях са 14-дневната кумулативна заболеваемост, която на 2 април заболяемостта е била 4.5 на 100 000, в началото на май – 10.7, а сега 7.8 на сто хиляди души.

Като втори важен показател професорът посочи репродуктивното число, тоест колко души заразява един болен. При грипа съотношението е един и половина – двама. При корона вируса, без контрол, един болен заразява трима. Кантарджиев уточни, че щом числото е по-малко от 1 – епидемията гасне.

“Сега сме близо, репродуктивното число е между 0.8 и 1.2. Първите седмици беше 1.7, в начало май беше 1.17, Сега е малко повече от едно и още с малко усилия за спазване на мерките са нужни”, поясни членът на щаба.

Последният показател, който измерва как държавата се справя със заразата, е времето за удвояване на случаите. “Когато тръгнаха неща след март, то беше 10 дни, стана 12, вече е над месец. В Италия бяха стигнали до 5 дни”, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Той отбеляза, че данните идват от аналитичния център към ВМА, в който информацията обобщават около 1000 души.

Припомняме, че за втори пореден ден той съобщава актуалните данни от Щаба за денонощието. И днес изявлението му отново мина под знака на съботната му „мантара“ – “Нали не ви плашим”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.