Проектът „Фонтанът с ябълката”- продуктово позициониране в градска среда?

Актуално Градът Култура Новини Под ножа

Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки определят ябълката като символ на Плодородието и Познанието, чийто единствено място е терасовидното пространство край Джумая джамия в едно с водна каскада, която символизира Марица

Производителят на ябълки за директната връзка на фонтана с бизнеса му: Е, според мен това е абсурдно. Ако фирмата ми не се казваше „Ейпъл консулт”, а се казваше примерно…

Скулпторът смята, че ул. “Константин Иречек” е безлюдна и трябва да бъде облагородена 

Агробизнесменът Красимир Кумчев и скулпторът Цвятко Сиромашки са внесли за одобрение в общината проекта си „Фонтанът с ябълката”, съобщиха двамата на организирана от тях пресконференция в БТА, на която в детайл се спряха на идеята си. Те се опитват да прокарат намерението си за изграждане на пластика с водна каскада по ул. „ Константин Иречек”, в терасовидното пространство от източната страна на Джумая джамия, като са я натоварили с куп символика.

Заявяват, че идеята им е вдъхновена от това, че Пловдив е най-древния жив град благодарение на плодородието на Тракийската низина, а за символ на това плодородие за избрали именно ябълката. Искат тя да символизира още Първото познание, което заедно с плодородието са „ стожерите, около които е центриран цивилизационно градът ни”, както смятат Кумчев и Сиромашки. Самата водна каскада пък следвало да символизира Марица, а резенът от ябълката, катурнат в посока север в пластиката на Цвятко Сиромашки, изобразявал лодката на плодородието, която разнася познанието, плувайки по реката.

Кумчев и Сиромашки днес се аргументираха и за избора точно терасите по ул. „Константин Иречек” да станат дом на проекта им. Отчитат подходящата денивелация, а според скулптора, там се е провел първият градски празник на водата. Смятат още, че в пространството около Джумая джамия са кръстосани много културни енергии на кръстопът и е „съвсем естествено да се хармонизират нови артефакти за позициониране на това място”. Освен това в близост се намира Седмият хълм- съвременен знак на художественото слово. „Няма нищо по-естествено от това до знака на Словото да седи знака за Познанието и Плодородието”, отбелязват авторите на идеята. Споменавайки Седмия хълм обаче Кумчев и Сиромашки трябваше да отговорят на въпрос на Под тепето дали са се свързали с автора му- художникът Атанас Хранов, за да коментират тази евентуална бъдеща симбиоза на творбата му с близо 3-метрова ябълка и водоскоци.

„Ние предлагаме една идея, която като визия няма нищо общо едно с друго и да си пречат. Ние не влизаме в пространството на Седмото тепе. Напротив, чрез движението на посетителите, те преминават от едното място на другото. А защо трябва ние да се консултираме с Атанас Хранов ми е много интересен въпрос, тъй като нямаме никакво отнемане на авторски права. Ние не навлизаме въобще в това пространство. Затова отправяме въпроса към общината, да си кажат становището”, отсече Цвятко Сиромашки.

Той обясни, че работата по проекта е започнала преди година. Подчерта, че идеята, освен с общината, трябва да бъде съгласувана с Министерството на културата. „Процедурите са тромави, но с добронамереност можем да реализираме идеята за година и половина”, отбеляза скулпторът.

Двамата с Кумчев уточняват, че общината единствено трябва да приеме дарението и няма финансов ангажимент към проекта.

Определят водния ефект в пластиката като тяхната река Марица. Тя ще е широка метър и половина и ще е с дължина около 8-9 метра. Ще заема двете средни площадки, като на най-горната е планирано поставянето на каменни плочи с всички имена на Пловдив. Предвидени са още други каменни плоскости за сядане, пейки. Височината на пластиката ще е близо три метра. Месингът за отливката ще е около 2 тона, като Кумчев вече е осигурил материала от Министерството на отбраната след личен разговор с министър Красимир Каракачанов. Целият фонтан ще струва около 120 хиляди лева.

Двамата са категорични са, че не биха реализирали идеята си на друго място. Избрали са го и заради локацията му, и заради денивелацията. Казват, че без каскадно движение на водата няма да е толкова символично. Сиромашки заявява, че днес улицата е безлюдна и трябва да бъде облагородена. Под тепето попита твореца за кога последно е минавал от там, тъй като пространството в страни от джамията не просто не е безлюдно, а е ежедневно място за срещи, разговори и дори улични концерти за стотици младежи от Пловдив. Към днешна дата, по време на пандемия, вероятно е едно от най-оживените локации в града.

„Не си правим илюзиите, че ще има хора с друго мнение. 45 знакови имена обаче застанаха зад идеята. Ще има някой, на който не му харесва”, застраховат се Кумчев и Сиромашки.

Тук е моментът да отбележим, че бизнесменът Красимир Кумчев е един от най-големите производители на ябълки в България, а въпросите на Под тепето бяха отправени в тази посока след няколко негови изречения. Ето и диалога между агробизнесмена и автора на тези редове, който се оформи в рамките на пресконференцията:

Красимир Кумчев: „ Едно от големите достойнства на проекта е, че идеята е чиста, защото не е свързана с имена на спорни исторически личности, нито с религии, нито с политика. Максимално изчистена е от неща, които биха стряскали някои хора. Сигурен съм, че ще стане, защото в идеен план , ако някой реши да има критично отношение, би трябвало да каже, че не е вярно, че плодородието на Тракийското поле е първата причина за хилядолетната ни история. Това е аксиома”.

Под тепето малко по-късно в тази връзка:

„Заявявате, че пластиката не е свързана с имена, религии и политики, но е директно свързана с вашия бизнес. Някак се явява като продуктово позициониране в градска среда…”

Красимир Кумчев: „Е, според мен това е абсурдно. Ако фирмата ми не се казваше „Ейпъл консулт”, а се казваше примерно…Аз имам и фирма, която се казва „Прунус”. Прунус значи слива. Как би ви изглеждал фонтанът със сливата? Абсурдно просто, не е сериозно”.

 

Споделете ни във:

17 коментара за “Проектът „Фонтанът с ябълката”- продуктово позициониране в градска среда?

 1. Мястото му не е там. Не коментирам естетическите качества.
  Центъра е пренаситен с исторически, археологически, архитектурни и много други конкуриращи се и борещи за нашето внимание неща. В това число и егото но някой хора да оставят там своя отпечатък. Не е ли по-добре подобни проекти да търсят мястото си в големите, скучни и сиви квартали на Пловдив, където наистина биха допринесли за подобрението на градската среда.

 2. На такова пиарене и другарите Червенков и Живков биха се радвали. “Култът ЗАПАЗЕНО за МЕСТНИ БОГОИЗБРАНИ ДЪРВЕНИ НЕФЕЛНИ КУЛТУРТРЕГЕРИ” е феномен на култови ПРОВАНСАЛСКИ ФИЛИБАРСКИ масовки, инак КУЛТУР-питецитет бих си останали с най-обикновени „КУЛТУР-ФАСОНИ“.
  И ето днес сме изправени пред изумително нагласен партер за поредното печелене на новите черни “виги – тори” ( КАлтурни и ЕСТЕЧНИ и не културни не естетични) на ГАУЛЯЙТУРСКЕ изпити кое „ Ще търпим и кое не“.
  На „НЕФЕЛНИТЕ КУЛТУРТРАГИЦИ олигархия“ не и все едно кой формално ще СЕ ПЪЧИ на населението ,щом брани така услужливо интересите на една „НЕФЕЛНА „ измислена каста( КАСА ПГ).
  Предварителното послушно ЛЕПЕНЕ на етикети чрез ЛИЧНИ НАПАТКИ към инициатива която не никак лоша отново ще позволи да се удави в лайна нещо достатъчно интересно и привлекателно. Тук идват и фикусните функции на местни медии послушно да ОКЕПАЗЯТ всичко което не се връзва на местна клика посредствени драскачи.Те по някаква съдбовна случайност не са взели участие. Как без тях!
  “Тука има КУЛТУРА (ние предлагаме)-тука нема КУЛТУРА ( онеа предлагат)”. Дееба.
  Останалите инстанции по реда си. Преди да осерете пейзажа.

  1. Загелпените ти излияния мътно изразяват нЯщо като полужителна поткрепа за “проекто” или даже позитивно, или?

   Що не се опиташ пак, ама сед като изтрезнееш, а?

 3. Тук “анализи” не очаквай някой безплатно да ти сервира = тук е място за СТАНОВИЩА.

  Това местенце сме си го заплюли от РОЗАимпЕксето, ама с колегата ГеГерговский сме ф преговори все още кой колко и коя площадка да чопне – та ти не се пъхай ф позиционирВането на Ваятеля!

  (Намеси ОТ ТАКЪВ МАЩАБ В ГРАДСКАТА СРЕДА не са допустими БЕЗ КОНКУРС ЖУРИРАН ОТ КАБ И САБ Камарата и Съюза на Архитектите. СБХудожници имаше думата преди да изгасне до ДП”Х” (х 800!) Даже ако беше само чешмичка от РОТАРИ щеше да има Директор, Техник по водомера и електромера, секретарка, шофьор/ка и т.н.)

  1. Тук трябва да припомним мисълта на писателката Сара Мортън: “Ордените са като хемороидите: в крайна сметка всеки гъз ги получава!”
   Хубавото е, че има и ТАКИВА ДА ПРЕДЛАГАТ а!
   Лошото е, че такора са огромна рядкост. Другите всичките са като протагонистите на мисълта на Сара Мортън.

   1. Ама то Дедето не само пишка, то ЧЕТЕ: “…мисълта на писателката…” – а?

    Чукча-Писатель не само, то било Чукча-Читатель

 4. 1.Първо, общината няма ПРАВО да раздава на частници КВАДРАТУРИ / места / парцели за никакви частнически “подобрения” под претекст какъвто и да било =спортен, търговски, кулТурски или “ходожествен”: “нищо общо едно с друго и да си пречат. Ние не влизаме в пространството на Седмото тепе” (алъш-вериш с АФТОРСКИ ПРАВА?)
  2.Второ, става прекалено след “частното” чучело от Сиромашки ФРАНКЕНЩАЙН пред ГДК той да си перчи ваянията из Града без План, без градоустройство, без художествена Комисия нито ЖУРИ, без КОНКУРС = СелСъветът нито има арт-критически капацитет, нито право да бучи ПРЕТЕНЦИОЗНИ безумства из Града, които всяка следваща администрация да отстранява ЗА НАША СМЕТКА.
  МУТРИТЕ – ???

  1. Никъде не ПРОЧЕТОХ – АНАЛИЗ от вас, кое е НЕПОДХОЯДЩОТО на ПЛАСТИКАТА. Изглежда ми на ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ към лицето Сиромашки. Тези неща е редно да си ги уреждате на ЧЕТИРИ ОЧИ. Или да изложите С пример кое е НЕ ЕСТЕТИЧНОТО на пластиката ( вие на сте бил там!). БЪДЕТЕ изчерпателни. Това което цитирате за ТОВА КАКВО Е РЕДНО да дава общината не е ВЯРНО. Като ще се позовавате на ПРАВИЛНИК, бъдете точен като посочите ЗАКОНА и АЛИЕНЯТА от ЗУТ.
   Апропо Художествените СЪВЕТИ отпаднаха още до 1995 година. Та не сте актуален. Само маниера на запознатостта ( НЕЗАПОЗНАТОСТТА ви ) с ЗУТ говори ,че не ви е работа да давате експертно мнение за позволени и не позволени актове на община Пловдив.
   Това едно ДРУ-А-РЮ. Оставете господата да си изложат напълно пространствената си концепция и пластика. Сега за сега става въпрос на първи скици.
   Такива като вас “ЗАПЪРТЪЦИ на ПРЕХОДА” с лек дъх на обида на НАРЦИСА в тях няма да свършите скоро.

   1. Ама как каканиже милото деденце, просто да му се ненагледаме.

    Я млъквайте, майни!

    Ортаците имат думата!

    Агитките!

    МЕСТЕНЦЕ НеКОЙ ДА САКА? НА ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ ЗА ЧИФЛИЧЕ? ЗА МОНУМЕНТАЛНА Альоша?

     1. Мръсна дума е ГЪЗ, не ти ли е казвала майка ти?

      Г7З употребяваме във висшето общество, ама ти като не си “именит”, а Анонимен’21 век…

 5. Много интересна теза за продуктово позициониране.
  Като се има предвид тази логика, излиза, че и склуптура се ПОЗИЦИОНИРА ПРОДУКТОВО като си “ПРОБУТВА” Пластиката. Да но има и едно обаче…
  ОБАЧЕ!
  Излиза че онези автори на това чудо по плочките на парка с избрани цитати също са се ПОЗИЦИОНИРАЛИ ПРОДУКТОВО.
  Защо? Ами лицето Секулов работи с ДУМИ, той пише. Та излиза, че като са разхвърляли по определен начин ДУМИ по ТЕРЕНА, се е изявил ПРОДУКТОВО. А пък художника понеже се занимава с ЕСТЕТИКА и В този ред на мисли, се е ПОЗИЦИОНИРАЛ и той ПРОДУКТОВО, защото е търсил маркетингов ЕФЕКТ.
  Така. Та, зада сме наясно НА ТОЗИ ПОЛУПИЯН ПРИЛЕП, който лети по нощните улици на КАПАНА. Или брадатия ДРАСКАЧ от офиса над Една от бирарийте да му светнем и ние скроминте читатели с ФЕНЕРЧЕ в празната му куха лейка една ИДЕЯ:
  – Да ПРЕДЛОЖИ следващия път ЛЕКАР и АТОМЕН ФИЗИК да предложат ПЛАСТИКАТА С ябълката …. Ама и тук ще му съсипем идеята с проудктов КОЗ.
  Щото ябълката е паданала на главата на НЮТОН а той е ФИЗИК и пак се позиционират физиците. Да ама ФИЗИКА може да се позиционира и като преподавател от ПУ- то. А пък понеже е ябълка ше вземе да се позиционира продуктово и лекаря. Този пък нещастник ( лекаря) се позиционира продуктово щото, ще вземем да го окепазим с това, че нещо търсим тук намек за ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ хората да ядът само ябълки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.