Срутището в село Дряново е укрепено, хората се връщат по домовете си

Актуално Новини

Комисия извърши проверка на укрепителните дейности на срутището в село Дряново, община Лъки и установи, че към момента хората, които бяха спешно евакуирани в средата на януари, могат да се върнат по домовете си. В нея участваха експерти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областна администрация, представители на фирмата–изпълнител, проектантът, инвеститорският контрол и кметът на Община Лъки Валентин Симеонов.

„Изградени са носещите конструкции на подпорните стени, с които скатът е укрепен, остават довършителни дейности. Проверката имаше за цел да установи степента на завършеност на укрепителните дейности на срутището и  дали е безопасно за хората от близките къщи,” коментира главен инспектор Димитър Бришимов от РД на ПБЗН – Пловдив.

По думите му, хората могат да се върнат в домовете си, след като кметът на общината издаде днес необходимата заповед.

„За нас най-важно беше да се гарантира живота и сигурността на хората и да предотвратим опасността скалната маса да тръгне надолу. Истината е, че имаше сериозна риск. Всички институции реагираха незабавно. Факт е, че за много кратко време, бяха отпуснати от държавата нужните средства и се извърши укрепването в спешен порядък,” допълни областният управител Дани Каназирева.

Припомняме, че веднага след инцидента в Дряново пристигна лично и премиерът Борисов, който обеща съдействие. Същият ден беше свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и правителството отпусна 480 000 лева на общината за укрепителните дейности.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.