АктуалноВластГласовеКултураМненияНовини

Президентът: Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите

Радев получи подарък от ученичка по време на шествието на 24 май  – СНИМКИ

Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите, това каза в словото си президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 24 май в града, което се проведе по традиция на площад „11 май“, пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и  паметника на Солунските братя. Словото му се различаваше от публикуваното по-рано в социалната мрежа.

Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Доказа го в  решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Доказва го и днес на полето на културата и изкуството, и на гражданската смелост. Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината.

Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана от всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, каза още той. По думите му „с перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено здравата наука, вярата и всеобщата просвета„.

„Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник, 24 май ще е единодушният спонтанен отговор“, подчерта държавният глава.

По думите му, със своята чиста и светла радост, денят на българската азбука, просвета и култура отново ни събира пред храмовете на българския дух.

След церемонията Румен Радев поведе първото масово шествие след пандемията за 24 май. 

По време на шествието към него се приближи момиче от пловдивско училище и му връчи подарък.

След края на шествието по Главната улица президентът посети Община Пловдив за кратко, а после отиде в Драматичния театър, където ще участва в тържественото отбелязване на 60 години от създаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, за да приветства академичното ръководство, преподавателите и студентите на висшето училище.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина