АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Президентът поведе първото масово шествие след пандемията за 24 май

Стотици щастливи лица на деца и възрастни озариха пътя от Хуманитарната гимназия по Главната улица на първото подобно масово събиране от години

Президентът на Република България Румен Радев поведе шествието по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура, празник, който по традиция се провежда с особена тържественост в Пловдив. Именно от тук започва регулярното и ежегодно честване на светите братя Кирил и Методий през 1851 година, та до днес. Шествието тръгна от Хуманитарната гимназия и продължи по Главната пешеходна зона на града.

Освен Румен Радев присъства Пловдивският митрополит Николай и други свещеници и духовенство, кметът Здравко Димитров, заместници и районни кметове, областният управител Йордан Иванов, както и много други политици от Пловдив и страната.

Музикални и танцови състави бяха подготвили богата програма изпълнения по целия маршрут. Такива имаше пред БНБ в началото на Главната след подлеза на аптека „Марица“, на площад „Римски стадион“ (Джумаята), на стълбите на Каменица и на финалната точка – площад „Стефан Стамболов“ – пред Общината.

Шествието премина при приповдигнат тон и с много щастливи лица, като това е първото подобно масово събиране с позитивен характер от около 2 години – от старта на ковид пандемията.

 

Вижте много снимки от шествието из града:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Възразявам като Гражданин да допускате в първа редица, в президиуми и почести до Държавния Глава и до военните Командири разни идеологически религиознически отживелици.

    „ДЪРЖАВНА“ ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ?

    1. А?

      „Президентът поведе първото масово шествие…“

      Нима? Смених диоптъра – и пак същото виждам КОЙ ВОДИ БУДАЛИТЕ

  2. МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

    Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

    Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да мУтро-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“. Нека спестим подробности за психо-диаднозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

    През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ / Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

    САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите съчинени имитативно от арх. Любо Шинков „да мязат“ . . .

    Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

    Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери.

    Надали.

    В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

    Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва народа, тълпите,, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии интереси и заповеди. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Нациз-Национализ-Шовинизмът. Междуселеско-Махленско-Мафио-Клубен гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се, смърт за дисидента!

    ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без посредници и командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във всекиго от нас. Гностици бяха първите християни преди самозваните надзиратели-епископи да ги яхнат.

    Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкова.

    БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска константинополска Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

    След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът е отделно от учреждение БП”Църква” Лимитед.

    По-хигиенично е…

  3. „… финалната точка – площад „Стефан Стамболов“ – пред Общината…“

    #КОЙ ли се е съпикясал да не става за смЕх с белоБЕТОНните „антични“ колонади по „форумите“?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина