АктуалноГрадътЖивотКултураНовини

Показаха 27 дървени скулптури на Енчо Пиронков

Почитателите на изкуството могат да видят една непозната страна от таланта на всепризнатия ни живописец Енчо Пиронков. В новооткритата му изложба в Градска художествена галерия – Пловдив са експонирани 27 камерни скулптури от дърво – предимно на женски фигури.

Те напускат ателието на създателя си, половин век след като са били изваяни от крушовите дървета, изсечени в родното село на Енчо Пиронков – Розовец. За първи път ги показа неотдавна в Смолян неговият син художникът Петър Пиронков, който успява да склони баща си да изложи пред широката публика тази интимна пластична колекция.

По покана на Пловдивската градска галерия те могат да се видят в нейната сграда на ул. “Княз Александър I”. От името на автора поздравленията за впечатляващата скулптурна експозиция на своя дядо приемаха внуците на художника Катерина и Никола.

Изложбата “Енчо Пиронков. Пластики от дърво” продължава до 17 март.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Енчо горкото и като живописец си беше и си остана САМОук, необразован, самодеец, „самороден талант“ = ходожественНа самодейност.

    Шайката „АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ ПЛОВДИВСКИ ХУДОЖНИЦИ“ по Априлския Пленум на БКП възцарил др. Т.Ж. изблъска с революционна комонистическа стръв кротките „боржуазни“ академично школувани Майстори да се прехранват със учителстване из Гимназиите…

    За Енчовата дървопластика думите недостигат – трябва да се види. Не случайно той самият не смееше да я излага.

    Браво на ГХГ че ги извади на показ – да си сверите Ролексите.

    (Когато ФАКТИТЕ говорят – и боговете мълчат…)

  2. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина