АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Пловдивските доброволци от формирование „Пловдив 112“ не позволиха разрастването на пожара в Старосел

За трети пореден ден Доброволно формирование „Пловдив 112“ участва активно в борбата с големите пожари, бушуващи в Пловдивска област. След участието си в понеделник и вторник в пожара до село Розино, Карловско, където горя 2-3 000 дка гора, в сряда 16 човека от Доброволно формирование „Пловдив 112“ се бориха и с пожара в Старосел.

Екипите са сформирани за подпомагане дейността на пожарникарите за овладяване на полски пожар между Старосел и Красново и да се попречи на огъня да стигне до гората.

„От името на ръководството на Община Пловдив изказвам благодарности за добре свършената работа, за навременната реакция и смелостта на всички доброволци от „Доброволното формирование“. Общите ни усилия за овладяване на кризисни ситуации и бедствия ще продължат и в бъдеще“, заяви заместник-кметът Йордан Ставрев и благодари и на ОП „Чистота“ и ОП „Градини паркове“ за съдействието им за предоставяне на цистерни, с които е извозено необходимото количество вода за потушаване на пожара.

Вчера следобед е сформиран екип от 4 човека доброволци, който се отправя към Старосел. Те пристигат в 15:40 часа, точно в момента, в който полският пожар е преминал от горски върхов в гората до селото и пламъците са стигали до най-крайните къщи. На мястото все още не е имало пожарникари. Доброволците веднага информират Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, че в Старосел огънят е стигнал населеното място.

Екипът от доброволци започва незабавно да помага на хората и да се бори с пожара, евакуирани са двама възрастни трудноподвижни човека, живеещи в последните къщи на селото, на които е помогнато да стигнат на безопасно място в селото, далече от пожара. След това доброволците започват да освобождават домашните животни от дворовете, така че да не изгорят живи. Организирано е живеещите наблизо хора също да им помагат – и с градински маркучи, кофи и пясък започват борба с горящите къщи, за да се забави максимално разпространението на огъня, докато дойдат пожарникарите.

В момента, в който пристигнаха първите пожарни автомобили, огънят беше обхванал къщи и от двете страни на главната улица. Информирахме пожарникарите кои постройки и дворове вече са обхванати от пламъците и започнахме да помагаме както с разпъването на линиите, така и с гасенето. За щастие имаше хидранти в близост до горящите къщи, така че пожарните автомобили можеха да бъдат водоснабдени от тях за непрекъснато подаване на вода“, разказват за ситуацията участвали доброволци.

С общите усилия на пожарникарите, доброволците от „Пловдив 112“ и хората от селото към 18 часа ситуацията вече е под контрол и разпространението на пожара навътре в селото е прекратено.

В този момент пристигат още 12 доброволци от формирование „Пловдив 112“ и борбата с огнената стихия продължава с нови сили, да не се разпростре в гората. През това време хеликоптер на военните излива вода от въздуха.

На залез слънце горският пожар около Старосел вече е локализиран и доброволците са започнали постепенно да се изтеглят към Пловдив.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина