АктуалноБългарияЕвалаКултураНовини

Пловдивчанин е най-младият участник в националната изложба за комикси

Марио Кулев от НХГ „Цанко Лавренов“ е участник в София Комикс Експо 2022

Гимназистът представя, редом с най-известните български комикс-артисти, своето произведение „Остин в малкия, но див запад“

Осмокласникът Марио Кулев от специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“ е най-младият участник в Третата национална изложба на българският комикс „София Комикс Експо“ 2022. Тя бе открита на 4-ти юли в зала 1А на в галерия Шипка 6, София. В нея можете да видите над 200 произведения от 43 български автори.
Талантливият Марио е реализирал своя комикс с професионалните напътствия на преподавателя си Петър Чучулигов.
        Петър Чучулигов
Гимназистът има честта да представи своето произведение „Остин в малкия, но див запад“ заедно с творбите на най-известните български комикс-артисти, които работят в страната и в чужбина.
Известният художник Петър Станимиров и ученикът Марио Кулев
Преди ва месеца Марио бе отличен с трета награда за участието си в национален конкурс „Какъв е моят съвременен герой, организиран от Фондация „Седем музи“.
Организатори на престижното събитие „София Комикс Експо“ 2022 са секция „Комикс“ към Съюза на българските художници и сдружение „Проектът ДЪГА“.

Изложбата се отличава и със състезателен характер, като наградените артисти бяха обявени в рамките на откриването. Наградата на СБХ бе присъдена на Анна Цочева за дейността ѝ за популяризиране на комикса в основаната от нея Манга академия и за авторския ѝ комикс Орелът, врабецът и капчукът. Наградата на АДКОМ получи Константин Витков – Титис за комиксите от поредицата Jack Eridon. С наградата на магазин Импресия пък бе отличен Веселин Праматаров за графичната новела На конци. 1968. Една действителна история – първият български политически графичен роман, посветен на събитията в Чехословакия през 1968 г.

Изложбата е отворена за посещение до 20-ти юли 2022. Тя тя демонстрира прогреса на това направление и изваждането му от стереотипа, вървейки в крак със световните тенденции.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина