АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Пловдивчани откриха златното сечение с филма „ф 1.618“ на Тео Ушев

Експериментално кино. Приказка. Филм-анимация. Антиутопия. Дистопия. Такива определения летяха за новия филм на Теодор Ушев „ф 1.618“ на пловдивската премиера на лентата в Lucky- Дом на киното снощи. За представянето на продукцията в Пловдив пристигна самият Ушев, заедно с актрисите Мартина Апостолова и Ирмена Чичикова.

Преди прожекцията номинираният за Оскар творец говори пред множество фенове в клуб „Фарго”, в поредното събитие от поредицата „Успешните”. А след това се срещна и с кино публиката в голямата зала на кино комплекса.

Фантастично заснетия „ф 1.618“ е резултат от едва 3-седмичен снимачен процес по време на локдауна. Заглавието на филма, разбира се, не е избрано произволно- числото на златното сечение е символ на непостижимото съвършенство, което движи всичко в природата, символ на любовта, което е и в основата на историята. Освен това почти всеки кадър във филма е така композиран от режисьора-художник, че да са съотнесени към числото ф 1.618.

Ушев е екипът му не крият, че са предприели сериозен риск при екранизацията на тази история. Резултатът е фамозен за едни, неразбираем за други и спорен за трети. Първото мнение обаче силно преобладаваше вчера в Лъки. До идеята на Теодор Ушев да се впусне в това предложение се стигнало, след като авторът на книгата се свързал с него, за да му нарисува корицата, но му вметнал, че пишел и сценарии по нея.

„Бях скептичен. Нещо ме подразни в книгата и това ми бе достатъчна основа да направя филма”, подчерта пред пълната зала режисьорът снощи.   

„ Казахме си, че или ще успеем, или ще се провалим, но което и да, е да го направим с гръм и трясък”, разкри Мартина Апостолова, която играе Гаргара във филма ( вихър, в превод от санскрит).

Ушев обясни пред публиката, че не вярва в кастингите. Спрял се веднага на Ирмена Чичикова, защото тя му е любимата актриса. Последната роля, която разпределил, била тази на Мартина. Гледал филма „Ирина” и две интервюта на актрисата и взел решение.

„Беше много бърза среща с Тео и изобщо не ми беше трудно да се съглася да играя във филма. Освен това не са много режисьорите, които ми предлагат да играят красавица, та камо ли спяща 100-годишна. Беше голямо предизвикателство за мен, различен актьорски терен, на който да присъствам”, разказа Ирмена Чичикова.

 „Знам какво ще стане в продължението. Но такова няма да има. Гарантирам ви, абсолютно никога няма да направя продължение на този филм”, каза с усмивка Теодор Ушев.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина