АктуалноВластГрадътКултураНовиниОбщина Пловдив

Парите от Европа за нова сграда на МГ-то са изпуснати

ЕК е уведомена и сме в преговори с Изпълнителната агенция, но едва ли ще стане, коментира министърът на образованието проф. Галин Цоков в Пловдив

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков не е обнадежден за финансирането на строителството на нова сграда на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в този програмен период с пари от Европа. Това стана ясно от отговора му на журналистически въпрос преди да започне участието му във форум, посветен на работата по европейските проекти и постигнатите резултати, който се проведе днес в Пловдив.

Проф. Галин Цоков отчита в Пловдив европроектите в образованието

Проф. Цоков отказа да коментира конкретно проекта за 13 млн. лв., а само припомни, че о Плана за
възстановяване и устойчивост е било предвидено строителството на по две училища в четири града в страната – София, Варна, Бургас и Пловдив.

„София, Бургас и Варна успяха и започнаха строителството на две, а някои – на три училища. Пловдив не успя да се възползва от тази подкрепа“, подчерта проф. Цоков.

По думите му, МОН полага усилия по някакъв начин това да се компенсира.

„Ще направим всичко възможно Пловдив да бъде компенсиран за този изпуснат срок. И Европейската комисия е уведомена и сме в преговори с Изпълнителната агенция, но едва ли ще стане“, допълни министърът на образованието.

Той декларира, че ведомството ще направи всичко възможно, за да осигури финансиране за сградата.

Междувременно, по време на изказване на форума, който се провежда в Аграрния университет, новият кметът на Пловдив Костадин Димитров подчерта, че все пак управата на града е запазила парцела за нова сграда на МГ-то и предстоят разговори за финансирането на проекта.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина