АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовиниОбщина ПловдивСпортСпортен Пловдив

Пълна разходка из Колежа (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Общинските съветници от комисията за контрол на строителството впечатлени след днешната пълна инспекция на обекта. Възлагателното писмо следва да бъде издадено в началото на другата седмица

На 200 работника и много тежка строителна техника завариха днес на стадион „Христо Ботев” членовете на комисията от общински съветници и независими експерти на днешната инспекция. Тя стартира с инструкции за безопасност и премина през цялото съоръжение, вън и вътре. Обиколката продължи почти два часа, а след нея старейшините, които са част от състава на комисията, не скриха, че са силно впечатлени от видяното.

Художник оформя колоните на Сектор Юг

Инспекцията стартира от северната част на Колежа, от сектора за гости.

Премина през терена покрай новопоставените рамки за вратите, съблекалните и помощните помещения от източната страна, където в момента се работи усилено по довършването на металната конструкция над сектора.

ВИП ложите

От юг комисията видя изравняването на терена за паркинга за над 600 автомобила и полагането на първите слоеве асфалт там. Днес художник оформяше колоните с лика и цитати на Христо Ботев именно на входа към южния сектор.

Изглед от последното ниво на централната трибуна

Обиколката на централната трибуна продължи повече от 40 минути, тъй като стигна до последното ниво, под козирката, чието покритие в момента се довършва.

Членовете на комисията за контрол на строителните дейности на Колежа премина през медийните помещения, огромната кетъринг зала, ВИП помещенията с обособените пред тях тераси и гигантския ресторант на предпоследното ниво за 450 седящи места. Над него, точно под козирката, са предвидените за телевизионните коментатори помещения, както и залите на наблюдение от страна на охраната на съоръжението.

Ресторантът с възможност за 450 седящи места

Специално внимание бе отделено на фасадата, която интериорно и екстериорно няма да бъде завършена с финала на Етап 1. Овалното покритие на цялата лицето на стадиона от запад и оборудването и обзавеждането на нивата на централната трибуна са заложени в Етап 2, средства за който на този етап няма.

„Силно се надяваме съоръжението да бъде завършено напълно и след нашата работа по етап 1, за да стане след края на етап 2 стадиона наистина едно напълно завършено и изключително модерно и комфортно съоръжение, достойно за мачове на високо европейско, а и на световно ниво”, обясниха представителите на изпълнителя, които развеждаха членовете на комисия. Те уточниха, че много от нещата, които в момента се подобряват по централната трибуна- десетките квадратни метра шлайфан бетон, покрития на подове във вътрешните части и много дребни детайли, които не са част от проекта, се правят за сметка на строителя. Негова е инициативата и инвестицията за декоративните колони с лика на Христо Ботев и стихове на патрона на клуба на входовете към всички сектори.

Обиколката финишира на северната трибуна, където бяха изпробвани седалките, монтирането на които трябва да започне в началото на следващата седмица.

„ След направения днес първи 3-часов оглед на стадион „Христо Ботев” впечатленията като цяло на комисията са, че е един изключително мащабен сериозен обект, на който днес има над 200 работника. Лично аз съм оптимист, че обектът ще бъде завършен, надявам се в срок. Другата част от комисията- привлечените експерти, продължават с огледа. Не видяхме нещо драстично като забележки на пръв поглед, но работата продължава. През другата седмица ще има ново заседание на комисията, на което ще бъде обобщено дали има някакви забележки, дали са отстранени и кои трябва да бъдат отстранени. Радвам се, че всички гледаме в една посока, което пък е гаранция, че обектът ще се случи. Благодаря на всички замесени в този наистина грандиозен проект”, коментира на финала на инспекцията зам.-кметът Георги Титюков.

„ Ние сме препоръчали на кмета за издаване на възлагателно писмо още с решението на общинския съвет, което сме взели. Дали сме му право, което е изцяло в неговите прерогативи, да възложи последващите дейности, от които се нуждае този стадион, за да бъде завършен в максимално кратки срокове. Ясно за всички е, че тези комисии бяха създадени именно и само да споделим отговорността с администрацията. Ние сме отговорни хора, ще го направим”, заяви съветникът Евелин Парасков.

„Видимо се работи много сериозно в момента по стадион. Видимо обектът е много мащабен. Мисля, че се изисква още малко търпение комисията да се запознае с необходимата документация, да се влезе в този синхрон с изпълнителя и да може ние да не възпрепятстваме тяхната работа, за да може всичко да се случи както му е редът. Затова днес бе много полезна среща, за да може реално да се уверим какво се е случило до момента и какво остава за завършването на обекта.  Тази инерция, която е набрана видимо в момента, трябва да се използва. Така че търпение от феновете още малко, за да може този синхрон да заработи и наистина да имаме успешен завършек на този обект”, коментира и общинският съветник Слави Георгиев.    

Той отбеляза, че последните 3 години са проспани от кмета Здравко Димитров, тъй като ако е артикулирал по-умело и предварително за много от проблемите покрай стадион „Христо Ботев” и самото строителство, твърде вероятно е нямало да се стигне до ситуация, в която да се създават специални комисии.

„Мисля, че от негова страна беше много подценена, която той като кмет и възложител носи по този обект. Така че основните ми забележки през последните месеци всъщност са към него”, добави Слави Георгиев.

Инспекцията приключи в една от напълно завършените тоалетни на източния сектор, снимки от която създадоха напрежение преди време. Там членовете на комисията видяха чисто нови плочки по стените,  множество писоари, тоалетни кабини и мивки.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина