АктуалноБългарияЗабравеният градМненияНовиниПод лупаПод ножа

Падат улуци от сградата на БНБ на Малката главна – СНИМКИ

Има необезопасени жици и отворени прозорци

Група от знакови пловдивски ахитекти, водена от арх. Антоанета Топалова, предлага сградата – бижу да се превърне в музей на Пловдив

Паднали части от улуци се подмятат до сградата на БНБ на Малката главна. Парчетата мазилка по тротоара в пешеходната зона отдавна не са новост, но ако допреди месец около сградата имаше предупредителни ленти, че е опасно да се преминава, сега те липсват.

Ключовете за историческата сграда на БНБ вече са в общината

Припомняме, че бяха премахнати преди кметът Здравко Димитров да разведе журналистите из сградата, която община Пловдив придоби.

Показаха интериора на БНБ, сградата може да приюти Археологическия музей (СНИМКИ)

Днес, минавайки от там по обяд, освен улуците и парчетата мазилка от рушащата се фасада, репортер на Под тепето се натъкна и на отворени прозорци на втория и третия етаж на сградата.

На самия вход е разбита кутия на ел. табло и стърчат необезопасени жици, същото е положението и с десетки кабели по фасадата.

Сигнализирахме пресцентъра на общинската администрация. От там отговориха, че кметът е сезиран и на момента е издал устна заповед да се предприемат действия по обезопасяване на сградата. Прозорците ще се затворят още днес, а утре комисия от служители на “Общинска собственост” ще извърши пълен оглед за необходимите последващи спешни действия.

Междувременно Под тепето научи, че група от знакови пловдивски архитекти, водена от арх. Антоанета Топалова, предлагат сградата – бижу да се превърне в музей на Пловдив, а не просто клон на Регионалния археологически музей.

Идеята им е в изящното здание да бъдат експонирани факти от историята на града през вековете, като дори се представят първият градоустройствен план на Йосиф Шнитер, архитектурни проекти от миналото на Пловдив, определителни за неговото настояще и бъдеще, и абсолютно всичко, което е променило градската среда през десетилетията назад.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

15 коментари

 1. Това, което остави Ахрянов на върха на тепето, та да се вижда отвсякъде, с фалически щръкналия си купол, в типичния полуграмотен стил на православна имитация в посткомунистическия период, няма за съжаление да бъде съборено никога.

  1. Ахряновият Excrementus Fecalis Maximus на Джамбаз Тепе се явява НЕЗАКОННО строителство, независимо #КОЙ Властник или неговият Болярин / Послушник ни го пробутва под невалидни ИДиОЛОГИЧЕСКИ лозунги = = = точно колкото всяка колиба в Столипиново струпана за …оцеляване.

   На общо основание подлежи на . . . именно, на законопредвидените процедури веднага след залеза тия дни на ГЕРБ

 2. Ахрянов -послушник на косматия средновековен Аятоллах от българосъветската Гундяева дъщерна *р*вославна Секта в схизма от изконната майчина византийска константинополска Вселенска Катедра- изцвъка навръх Джамбаз Тепе над Понеделник Пазаря своя Идиологически Excrementus Fecalis Maximus

 3. Оригиналното намерение да се даде на АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ който е наблизо и се пръска по шевовете от недостатък на квадратури е най-добра, практична и логична.
  С уважение към Тони Топалова: айде БЕЗ НОВ МУЗЕЙ = „…да бъдат експонирани факти от историята на града през вековете…“ без нови чиновнички и измъчени измислици прикриващи очевидната деградация на Града, сори!
  (Шнитер беше дипломиран геодет, геодезист, земемер дошъл с пионерните части инженери на императорската армия и останал тук да се задоми. Той не е бил архитект; на времето не са спазавали в Румелията правоспособността, но САБ и КАБ днес прекалено премълчават! Нека се знае, че с поръчаната му Регулация на сокаци и улички из Трихълмието са унищожени и осакатени и изрязани множество възрожденски съкровища, еркери и др.)

  1. Грехота беше тъкмо на тази НАРОЧНО градоустроена и проектирана като за БАНКА постройка да й се отнеме функцията.

   Самото разположение на търговската главна самостоятелно без прилепени „съседи“ пък и с пиацета отпред (както впрочем Градската Галерия на която неграмотниците промениха входа „подобрен“ сякаш поредния бутик за сутиени!) така и внушителното оформление околовръст -без ‘лице“ и гръб- така и достойния интериор в който клиентът се чувства Господар…

   Язък за добрата архитектура . . . ще „подобрим“ и това, и Гарата, и т.н.

   1. Да са Ви честити новите банкови такси след Нова година. Да се почувствате и Вие Господар…
    А архитектите да спрат да се изживяват като последна инстанция и да се огледат какви безумия натовариха в града ни. Посредственост и кич, в унисон с желанията на инвеститорите, които им плащат.

    1. Добре де, ПРЕДпоследна дума ще имат вече архитектите.

     Я кажи сега ТИ ПОСЛЕДНАТА ДУМА премъдра да ни научиш, а? А? Каза ли нЯщо?

     „…архитектите да спрат да се изживяват като последна инстанция и да се огледат какви безумия натовариха…“

     1. Тоа анонимен мъдрец от агитката на Мамин ИМПЕРИАЛист инДжинеринК Тотев ще да е (Механото) дето лишиха архитектурната Колегия от делничния ЗАЛЪК.

      Пакостите в Града стават ВЪПРЕКИ архитектите.

      Има си железничари за целта, и др., и мн.др.

    2. Не архитектите,а общинските,архитектите са навряни в кучи гъз благодарение на политиката,която води държавата.Тук не влизат придворните архитекти,които осраха града

     1. Ахрянов -послушник на косматия средновековен Аятоллах от българосъветската Гундяева дъщерна *р*вославна Секта в схизма от изконната майчина византийска константинополска Вселенска Катедра- изцвъка навръх Джамбаз Тепе над Понеделник Пазаря своя Идиологически Excrementus Fecalis

     2. …с което задръсто Обзорната Площадка ВЪЗРАЖДАНЕ в разрез със Градоустройствения План, запечата дворцовите мозайки на върха и попречи на туризма. Паство никакво няма на Тепето след Начо Диктатурата, само суета и горделивост…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина