АктуалноГрадътКултураНовини

Показаха интериора на БНБ, сградата може да приюти Археологическия музей (СНИМКИ)

Има одобрен проект за реставрация на фасадата, вътрешността също пази много ценности

Едва ли тук ще се нанесе администрация на Община Пловдив, коментира кметът Здравко Димитров

Разходка из прекрасната вътрешност на сградата на БНБ в Пловдив направи днес пред журналисти кметът Здравко Димитров с представители на общината и на банката. Историческата ценност вече е собственост на местната власт, след като преди години беше заменена за терен, на който БНБ изгради инкасо център край Скобелева майка. Все още обаче бъдещата функция на сградата не е ясна.

Сградата е проектирана от арх. Хайнрих Майер в края на XIX век, който строи подобни обекти в София, Варна и Русе, след което напуска България през 1898 година. По думите на представителя на БНБ на днешната обиколка Пламен Трайков, тя е строена между 1905 и 1909 година. Разширение през 1927 година прави архитект Камен Петков, запазвайки стила на първоначалната сграда. През 70-те години се прави още едно разширение и надстрояване, което има отражение само в интериора.

Най-впечатляващ е централният касов салон, заемащ два етажа от банката. Запазени са голяма част от оригиналните архитектурни елементи – плочките и мраморните стълби, парапетите от ковано желязо, врати, прозорци, дръжки и др. Специфични за сградата са подземните етажи, в които са трезорите.

Едва ли тук ще се пренесе общинската администрация, сградата е твърде малка за това, коментира кметът Здравко Димитров на обиколката пред журналисти. По думите му, по-вероятно е тук да се настани Археологическият музей, чиято сегашна площ не е достатъчна да покаже всички богатства, които притежава. Тепърва обаче предстоят разговори в тази насока между институциите. Трябва да се намерят пари за реставрация на общинската сграда, но все още не е ясно колко точно, като Димитров прехвърли топката към държавата, която трябвало да ги осигури.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

6 коментари

  1. Какво отношение към малките неща, какво изящество на изпълнението! Спомен за едни отминали времена – дано да се запази по-голямата част. Ама тая къща е само за музей! Пловдив има какво да разкаже!!!!

  2. Не е важно, за какво ще се използва…Много по-важно е сградата , да бъде изтърбушена, да се сложат пластмасови прозорци, гипс картон, алуминиеви парапети. Всичко, което ще я отдалечи, от първоначалния и вид!
    Да не забравя – отвън стиропор и веселяшко розово!
    Усилията си заслужават, мисля това е единствената останала, автентична сграда, от близкото минало на града!

    1. След години твоят внук ще напише подобен пост в някой сайт ,критикуващ новите методи и ревящ за запазване на веселяшко розовото и висококачесвеният постдемократичен сериопор и гипсокартон.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина