АктуалноГрадътКултураНовини

Ключовете за историческата сграда на БНБ вече са в общината

Ще потърсим мнението на хората за бъдещето на сградата, има много варианти, каза кметът Здравко Димитров

От вчера ключовете за историческата сграда на БНБ на Малката главна ул. „Райко Даскалов“ са в общинската администрация на Пловдив. Националната банка напусна пространството, след като новият модерен касов център на Скобелева майка бе построен и функционира. След договорка с местната власт за сградата и общинския терен край квартал Изгрев, красивата постройка в центъра вече е собственост на Община Пловдив.

Оттук насетне бъдещето е в ръцете на местната власт. След въпрос на „Под тепето“ кметът Здравко Димитров обясни, че вече е бил в сградата, за да разгледа състоянието ѝ. Дори плочките вътре са същите, като в общината, сподели той. Припомняме, че за фасадата на сградата има съгласуван проект за реставрация. Тепърва ще се търсят средства за изпълнението.

Един от вариантите за бъдещето е там да бъде преместена част от общинската администрация. Съществуват и дрги варианти – сградата може да се ползва като музей, за културни събития или друго. Ще потърсим мнението на хората, каза кметът Здравко Димитров. В скоро време ще се организира и журналистическо посещение в интериора.

“ Ще струва много пари, но е напълно възможно общината да бъде събрана там. Може салонът да стане на два етажа вътре. Лошото е, че няма къде да се спира. Може да стане и музей“, коментира Зико.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Не Зико! Салонът не може да стане на два етажа, защото цялата сграда е паметник на културата НЕ САМО ФАСАДАТА! Страх ме е да си помисля в какво ще я превърнат „компетентните“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина