АктуалноВластГласовеМненияНовиниРазследване

От кариерите над Белащица обещали материали за ремонт на пътя

Гласът на белащенци: Кметът на Родопи Павел Михайлов – Ни лук ял, ни лук мирисал!

ИК „Стоп на кариерите в Белащица“ организира поход – изкачване „П(Р)огледни Белащица! По стъпките на Цар Калоян!“

Представители на концесионните дружества „Холсим- кариерни материали“ и „Европейски пътища“ обещаха на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов  материали за ремонт на проблемния обходен път на село Белащица. Това потвърди пред репортер на медията ни общинският съветник от „Кауза Пловдив“ Константин Георгиев, които е и член на ИК „Стоп на кариерите в Белащица“.

Както По тепето съобщи на 21 юни т. г. в сградата на община „Родопи“ се проведе работна среща по проблема с движението по обходния път на село Белащица и исканията на протестиращите да се спазват законите на страната, и да спре извозването на вече добития инертен материал, въпреки изтеклите договори на двете находища. Припомняме, че хората в родопското село Белащица са категорични, че кметът Павел Михайлов е сключил споразумение с концесионерите, което той след едноседмично мълчание отрече.

На въпросната среща лично е присъствал Константин Георгиев от страна на ИК. По думите му, опитът за диалог от защита на нуждите на белащенци за спешен ремонт на пътя е прераснал към осигуряване на защитен коридор за камионите. Михайлов предложил концесионерите да приключат с извозването на камъни, след което да се ремонтира пътя, а те да помогнат с материали за това. Отговорът на Холсим и Европейски пътища бил „да, добре“.

Освен присъстващите членове на ИК „Стоп на кариерите в Белащица“ уговорката е направена и пред Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност и Иван Табаков от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Ето защо белащенци се питат как кметът на Родопи се прави на ни лук ял, ни лук мирисал!? Вижте позицията им по въпроса:

„Ни лук ял, ни лук мирисал!

Или какво е значението на този стар жаргонен израз в Българския фразеологичен речник?

Нека и аз да споделя виждането си относно ситуацията с кариерите и позицията на кмета на община Родопи (Павел Михайлов), който и занапред ще продължава твърдо да настоява, че „не се е договарял“ с концесионерите да продължат извозването с тежкотоварни камиони през с. Белащица!

Първо нека се запитаме какво точно накара кметът да инициира и сключи споразумение за извозване на добития материал със собствениците и на двете кариери – просто ей така, тихомълком, без официално становище, подкрепа или съгласуване от Министерство на енергетиката (което е спряло концесиите и работата в находищата), от Общински съвет, от кмета на с. Белащица или от някой видим за гражданите Държавен орган или представител на Държавна институция, които също са ангажирани пряко с казуса!

Второ нека се замислим какво накара Михайлов да се загрижи внезапно за безопасността на гражданите от с. Белащица! Изглежда за всички вече е ясно, че с пускането на камионите през Белащица загрижеността за жителите е само привидна и фалшива. Предвид голямата активност на общинския кмет мога да споделя, че загриженост има, но тя има други измерения – може би финансови, може би политически, може би лични, може би някакво извратено чувство да се помогне на местните „да стоят на безопасно разстояние“. Вече много дни кметът Михайлов „осигурява безопасността“ на жителите на Белащица!

И как стана това? Някой подсказа на Михайлов, че може да използва думите „пътна безопасност“, за да отклони протестиращите от пътя на камионите. Някой се е сетил (а може би и той самият – все пак е юрист) че може да използва документ, издаден от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, че т. нар. обходен път на село Белащица не отговаря напълно на нормативните изисквания за безопасно движение на пешеходци и по този начин да предизвика Полицията да „пази“ гражданите от преминаващите камиони. Нещо повече, Михайлов подведе Инициативния комитет за спиране на кариерите, че ще внесе Проект с мерки за обезопасяване на тротоарите, полагане на пътна маркировка, подмяна на всички пътни знаци с такива, които отговарят на нормативните изисквания и подобряване на отводняването. Може и да греша, но имам чувството, че в този кметски мандат, такъв проект няма да има, а ако има, той ще е пълен с грешки – вероятно, за да не се случи! Все повече се убеждавам, че лъжите са имали за цел единствено да се допусне преминаването на камионите – да извозват инертни материали от вече затворените кариери.

Нека към това да добавим и обещанието му за представяне на графици за преминаването на камионите. Нали това е най-важното с оглед безопасността на гражданите? Да се знае кога ще прелитат тонове страховити скални маси покрай жилищата и дворовете на белащенци, покрай нашите деца!

Нека се запитаме колко дни вече камионите извозват хиляди тонове, без график, просто защото Михайлов „не е обезопасил пътя“.

Всъщност вече няма нужда от графици! Няма нужда и от проект за безопасност на пътя! Няма нужда и от разрешение за въвеждане в експлоатация на пътя (нали още не е узаконен)! Те, камионите, така или иначе си вървят и полицията ги пази под мотото „Да спасим белащенци“!

Всъщност няма нужда да се прави каквото и да е с този общински кмет. Просто вече трябва да вземем нещата в свои ръце и да протестираме кой както намери за добре … Защото геноцидът ще продължи!

P.S. Кой има най-голям интерес от ситуацията? Разбира се, този който най-много настоява, че няма възможност да бъдат спрени камионите. Вслушайте се в думите на Михайлов и ще разберете.“

ИК „Стоп на кариерите в Белащица“ организира поход – изкачване в събота, 16 юли, от 9 часа по маршрут: през Вилната зона на селото – местността Гогова Чешма – връх Калоян, под наслов „П(Р)огледни Белащица ! По стъпките на Цар Калоян!“.

„От върха се разкрива невероятна гледка към Белащица и Пловдив, за съжаление, ще видим и пораженията от кариерната дейност!“ – написаха организаторите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина