АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Белащенци: Камионите от кариерите тръгнаха

Инициативен комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ съобщи, че от днес отново тежкотоварни камиони извозват добит инертен материал от двете кариери над селото. На видео, публикувано на страницата им се виждат преминаващи натоварени тирове на „Пътища“, според хората, обаче, същото се случва и с баластрата от находището на „Холсим“.

Полиция охранява мястото на ежедневния протест и пропуска камионите.

Според наши източници в средата на седмицата в сградата на община Родопи се е състояла среща между всички заинтересовани страни. Присъствали са представители на двете дружества, на Инициативния комитет от селото, на държавната агенция по безопасност на движението, кметовете на Родопи и Белащица. Всеки е изложил исканията си, но в крайна сметка не се е стигнало до никакво решение.

От селото настояват пътят да бъде затворен и да му бъде направен спешен ремонт, заради което ще спре преминаването и на тежкотоварните камиони. От двете фирми са настоявали да могат да изнесат добития материал, за да изпълняват поръчките си. От своя страна кметът на Родопи е предложил на присъстващите да подпишат споразумение, в което да бъдат фиксирани интервали, в които протестиращите да пропускат камионите. Срещата е приключила с уговорка за следващо събиране, на което да се изготви документът.

Така договорка до момента няма, но камионите преминават и хората остават с впечатлението, че има тайна такава между общината и двете дружества.

Поради късния час на приключване на статията не успяхме да се свържем с кмета на община Родопи, за да потвърди или отрече информацията.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Учудващо!Как един лекар не излеза и да предупреди за опасностите за населението от действащите кариери.Явно,лекраската максима е:повече болни -повече пари.Ще правим още болници.Държавата с най много болници и наймного болни и умрели.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина