АктуалноГрадътЖивотКварталиКултураНовини

От къде да се сдобием със сурвачка в Пловдив – ГАЛЕРИЯ

Ако не сте достатъчно сръчни, за да се справите сами със задачата да си направите традиционна сурвачка, то една разходка до най-близкия пазар, или дори Главната улица в града под тепетата, ще реши малкия ви проблем.

Наш репортер направи проучване на цените им в навечерието на празника. В Пловдив сурвачките вървят от 1 лев до 25, в зависимост от украсата и изработката.

Продавачите на входа на Четвъртък пазара предлагат основно дрянови сурвачки. Цените са от 1 лев до 6,50.

Моят дрян е от Оризари, разказва усмихнатият дядо.

По кварталните пазари в различните райони на града винаги ще откриете някой възрастен човек, който предлага и дряновици, наред с това, което е произвел в двора си на село.

На входа на пазара, наред с усмихнатите баби и дядовци, стоката си е изложил и един младеж. Тийнейджърът има както от голите дрянови пръчки, така и от популярните в миналото – украсени със станиол.

„Като разказвате за нас, разкажете и че непрекъснато ни гонят. Идват едни хора от „Общинска охрана“ и ни гонят от тук. Казваме им, че искаме да си платим тротоарно право и да останем, а те твърдят, че няма такава опция. Твърдят, че някакъв кмет ни виждал от прозореца си и ги пращал. Не разбираме на кого пречим?! И защо да не може да си платим такса за деня и да работим„, говори от името на всички младежът.

На площад Централен пък са разположили маси творци с арт насоченост. Съответно и техните сурвачки държат по-високи цени.

Първите часове на Новата година в България започват с обичая сурвакане – обредно обхождане на къщите от група деца или ергени, които потупват със специално украсена пръчка, наречена „сурвачка”, членовете на семейството, животните, постройките и изричат благопожелания за здраве, щастие и плодородие. Според вярванията сурвачката сама по себе си не притежава магическите сили, те идват от ръцете сурвакарчетата, затова и те трябва да са здрави и чисти.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина