Новини

Почина бившият папа Бенедикт XVI

Снимка: БНТ

Почина бившият папа Бенедикт XVI, предаде АФП, позовавайки се на говорител на Ватикана.

Здравословното състояние на 95-годишния германец бе започнало да се влошава преди Коледа, като се съобщаваше, че има проблеми с дишането, информира БНР.

През 2013 г. Бенедикт XVIподаде оставка като глава на римокатолическата църква, което не беше случвало от 600 години.

В сряда папа Франциск, който го наследи на поста заяви, че Бенедикт XVI е много болен и призова вярващите да се молят за него.

След оттеглянето си като папа През 2013 г. германецът стана първият папа, оттеглил се от престола на Свети Петър, през последните шест века.

Германският кардинал Йозеф Ратцингер бе избран за папа под името Бенедикт Шестнайсети през 2005 г. след кончината на Йоан-Павел Втори. Той обаче се оттегли през 2013 г. заради крехко здраве. Оттогава той живееше във Ватикана.

През първите години след като слезе от престола на Свети Петър, Бенедикт Шестнайсети присъстваше на ръкополагането на кардинали във Ватикана. В последно време обаче той е твърде слаб, за да присъства на такива дълги церемонии.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина