Още 10 млн. лв. индексации за големите проекти в Пловдив

Актуално Власт Градът Избори 2021 Новини

Скандал и изненадващо единодушие в местния парламент по темата

Допълниха още 1,5 млн. за „Даме Груев“

С 43 гласа „За“ Общинският съвет прие предложението на екипа на Здравко Димитров за индексация на договорите за строителство на пет важни за града инфраструктурни проекти, като някои от тях още не са започнати. Само един съветник се обяви “Против“, а четирима се въздържаха в гласуването на точката, която не мина на предишното заседание.

Искат още 10,4 милиона за големите инфраструктурни обекти в Пловдив

Днес обаче съветниците почти единодушно застанаха зад намерението на Общината да дофинансира дейностите по инфраструктурните проекти.

Общата финансова рамка за всички договори /сключени и несключени/ е 10 млн. лв., като не е ясно колко от тях ще бъдат усвоени от строителните компании.

В рамките на дебата вносителят – зам.-кметът по финанси Величко Родопски прие предложението на Евелин Парасков от Съюз за Пловдив 1,5  млн. лв. да бъдат взети от бъдеща детска градина в „Северен“ и да се пренасочат към продължаване на строително-монтажните работи на ул. „Даме Греув“.

Превръщането на Даме Груев в булевард – ГАЛЕРИЯ

Причината парите да бъда взети от проекта за забавачката в Кършияка е, че той все още е на нулева фаза и няма как да бъде реализиран в тази календарна година. Мотивът на Прасаков да предложи допълнителната сума от 1,5 млн. за „Д. Груев“ е да не бъде спряна работата там, след завършването на първи етап, каквато опасност има. Там вече има издадено строително разрешение, и за двата оставащи етапа.

Другите средства ще дойдат от заделените в бюджета на града пари за Голямоконарско и Рогошко шосета. За първото държавата осигури 6 млн. лв., а второто все още не е стигнало до обявяване на обществена поръчка.

Никой не се отказва от двата големи проекта – Голямоконарско и Рогошко. Те ще бъдат изпълнени. Ние разпределяме средствата поради обективно забавяне на проектите“, обясни зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

Той заяви, че до края на другата седмица ще има строително разрешително за Рогошко, след което ще бъде обявена поръчката за изпълнител.  Надеждите са, че до края на септември ще започне строителството, допълни Райчев.

Най-остро в дебата се включи независимият общински съветник Слави Георгиев, който определи предложението на екипа на Здравко Димитров като:

„Развалена кайма, която някой иска да поръси обилно с чубрица и червен пипер, за да разсее лошата миризма“.

Той заяви, че не е ясно докъде са стигнали дейностите по проектите, които ще бъдат дофинансирани и че общината не е предоставила никакви сериозни документи за извършените до тук СМР-та, а е показала само фактури и хвърчащи листове.

Диктатът на фирмите трябва да бъде спрян в този град! Не може фирмите да извиват ръцете на Пловдив! Те трябва да се научат да работят по правила. Фирмаджийте ходят по общински кабинети и се карат. Трапезното мнозинство днес ще си промени вота от миналата сесия защото вероятно са вървели тежки пазарлъци“, заяви на микрофона Слави Георгиев.

Думите му очевидно разгневиха кмета и той излезе на трибуната, за да му отговори.

„Жал ми е за някои хора, които са отдавна тук. Никой не може да вика на Здравко Димитров и да му се кара. Ясно ли ти е, че съм единственият народен представител, който не бе съгласен с част от ръководството на партията и напусна парламента. Тази част от ръководството вече не е там. Няма трапезно мнозинство! Не съм ходил да се моля на никого“, заяви Здравко Димитров.

Вижте във видеото коментарите на кмета в кулоарите след гласуването.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.