Омбудсмана: Очакваме спешни и координирани действия между Община Пловдив и „ВиК“ за наводненията в Капана

Актуално Власт Гласове Градът Новини Разследване
капана наводнение

“В противен случай, в един не толкова далечен ден част от този квартал просто ще потъне!”

Над 5 години в редица сгради на две улици в Капана тече питейна вода в мазетата. Собственици, наематели, живеещи и представители на бизнеса всеки ден изпомпват подземията си на улица „Абаджийска“ и пишат жалби, сигнали, молби за помощ и влизане в действие към всяка една оторизирана институция без резултат. Сагата им ви разказахме за пръв път в статията  Улица „Абаджийска“ е в готовност да бутилира безплатна питейна вода с марката „Капана“.

В приемната на Обществения посредник на територията на община Пловдив постъпи сигнал, който от години засяга няколко сгради, намиращи се по ул. „Константин Стоилов“, ул. „Абаджийска“ (от северната и южната страна) и част от ул. „Железарска“ в кв. Капана, гр. Пловдив. От наша страна извършихме проверка на място, при която установихме, че на места водата в сутеренните помещения достига до 50 см., а някои собственици на сгради чрез помпи  отвеждат водата в уличната канализация.

Общността в Капана потърси преди време и съдействие и обществения посредник на Пловдив. От кабинета на Омбудсмана също са провели редица кареспонденции по проблема с оторизираните институции.

“Получихме отговор от Асоциация по водоснабдяване и канализация, в който се изразява становище, че „Най-вероятните причини за наводняването на сутеренните помещения на ул. „Абаджийска“ имат техногенен характер и са свързани с техническото състояние на водоснабдителната мрежа в по-горните улици от Стария град“, като в заключение се препоръчва по-обстойна проверка от страна на „ВиК“ ЕООД със специализирана апаратура и ако не бъдат установени скрити аварии, следва Община Пловдив да възложи хидрогеоложко проучване за установяване причините за настъпилите промени и за определяне на подходящо решение за трайното отстраняване на проблема,” съобщи инж. Борислав Стаматов – и.д. обществен посредник на територията на община Пловдив.

Омбудсманът и екипа му считат, че е необходимо да се предприемат адекватни мерки за недопускане на течове в избените помещения на сградите по визираните улици, тъй като във времето същите ще започнат да се компрометират, а това е недопустимо, още повече, че се касае за емблематичния за гр. Пловдив кв. „Капана“, който е на границата с Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ и представлява групов паметник на културата.

“Очакваме спешни и координирани действия между Община Пловдив и „ВиК“ ЕООД в защита на кв. Капана, защото в един не толкова далечен ден част от този квартал просто ще потъне!” – заяви Стаматов.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Омбудсмана: Очакваме спешни и координирани действия между Община Пловдив и „ВиК“ за наводненията в Капана

  1. Капана- квартал на творческите индустрии, а там само гнусни кръчми с нереално високи цени, паплач и тук-таме „бръснарница“ с нечистопшътни „бръснари“, тънеща мизерия и мръсотия.

  2. Дали пък не е заради хоризонталните настилки и красивите тесни процепи за оттичане? Оттам високи подпочвени води при традиционна липса на хидроизолация по старите сгради. Предполагам само.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.