АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Около 5 млн. лв. ще струва придобиването на Пешеходния мост

Около пет милиона лева ще трябва да отдели Община Пловдив, за да придобие отново Пешеходния мост от Българската банка за развитие, която по стечение на обстоятелствата е стопанин на съоръжението и концесията за него. Това стана ясно на днешната среща на члена на Надзорния съвет на ББР Цанко Арабаджиев със зам.-кмета по финанси Женя Петкова, общински съветници от почти всички в групи в местния парламент и кмета на район Централен Георги Стаменов. В началото в разговора се е включил и кметът Костадин Димитров.

Всеобщо е мнението, че е време „влакът“ да си тръгва от спирка Пешеходен мост, на която се заседя толкова години. Цанко Арабаджиев даде ясен знак към съветниците и новата градска управа, че стопанисването на обекта е несвойствена за ББР дейност и банката няма никакво желание да се занимава със събирането на наемите и поддържането на съоръжението, но в същото време трябва да защитава държавния интерес. Финансовата институция би се разделила с този воденичен за нея камък срещу около 5 милиона лева, като посочената от Цанко Арабаджиев сума е ориентировъчна.

„Днес направихме първа стъпка. Сумата е ориентировъчна и точната стойност би следвало да бъде посочена след анализ“, заяви представителят на ББР. Той подчерта, че банката е гъвкава по темата и иска да помогне, затова не е изключен и вариантът за разсрочено плащане.

“ Принципалът е Общински съвет и той трябва да вземе това решение. Ако това е желанието на общинските съветници, ние ще се постараем да потърсим пари в бюджета. Има и възможност за разсрочено плащане в няколко бюджетни години. Възможно е още през 2024г. да се отделят средства за това. Можем да го помислим в разговорите за планиране на Бюджет 2024″, подчерта финансовият зам.-кмет Женя Петкова. И тя, и общинските съветници обаче подчертаха, че това решение трябва да се вземе след финансов анализ.

Паралелно с това обаче трябва да се вземе и решение какво ще има на мястото на „влака“. Добромира Костова и Веселина Александрова от групата на ПП-ДБ са категорични, че до отговор на този въпрос трябва да се стигне след международен архитектурен конкурс. Мнението им споделят и представителите на градската управа, както и тези на други групи в местния парламент.

„Това е абсолютно сериозна тема, която не можем да приключим за няколко месеца. Към нея трябва да се подходи и финансово, и архитектурно много отговорно. Въпросът е дали ако общината например управлява моста в сегашното му състояние и говорим вече за общински наеми може да предвижда печалба, докато целият процес с международния конкурс и широкия обществен дебат приключи. Всички тук искаме пловдивчани да са на едно мнение за това как трябва да изглежда, стопанисва и развива мостът. Тази цялата процедура аз я виждам около 4-5 години, а през това време ние като принципали на бюджета трябва да сме сигурни, че общината трябва да има някакъв вид печалба, ако го стопанисва тя“, смята Добромира Костова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Няма никаква рационална причина Община Пловдив да плати 5 млн. лв за актив, който ще придобие безплатно след 12 години. За този период общината не може да възвърне тази инвестиция по никакъв начин. Тези дялове не само, че не струват 5 млн.лв, но даже и 3 млн.лв не струват. Това лесно може да се установи, като се направи анализ на отчетите на фирмата-концисионер. Ако дяловете имаха някаква стойност, банката отдавна щеше да ги е продала на частни инвеститори! Такава сделка би била явно разхищение на публични средства! Толкова ли е богата Община Пловдив? С тези пари могат да се правят улици, детски градини, ясли, тротоари, да се дават стипендии на деца-сираци! Странно е, че тази идея най-активно се защитава от представители на ДА-България и ПП, които претендират да са „промяната“ в управлението на града и страната…..

    1. Само далавери са им в главите, дори и на тези, новите политици от ДБ и ПП….. много хора гласуваха за тях, понеже обещаваха, че са промяна, че са честни, че са алтернатива на ГЕРБ и ДПС, но какво се оказа….. от първият ден, вижте какви са им приоритетите….. луда работа …… в Пловдив има толкова проблеми за решаване, а те искат да подарят на ББР АД едни 5 млн. лв за актив, който е собственост на града….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина