АктуалноГрадътНовиниРазследване

Общината избира фирма да рециклира печките на твърдо гориво по скандално боксуващия проект за чистия въздух

Обществената поръчка е на стойност 156 498,84 с ДДС

Интересни са заложените критерии за фирмите: освен лицензи, трябва да имат конкретен тонаж изхвърлени отпадъци, зададен оборот, точен брой работници и други

Община Пловдив пусна обществена поръчка за избор на изпълнител за рециклиране на старите отоплителни уреди на хората, които са декларирали замяната им с нови такива по скандалния проект за чистия въздух.

Ще диша ли Пловдив по-чист въздух след похарчени 14 милиона лева? Едва ли!

Обществената поръчка е на стойност 156 498,84 с ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца, считано от датата на сключване на договора, или до достигане на общата максимална стойност по него – в зависимост от това кое от двете събития настъпи по-рано, се казва в обявлението.

В него се уточнява, че срокът на валидност на офертите е не по-малък от 6 месеца, но възложителят може да поиска от участниците да удължат този срок.

Интересни са заложените критерии за фирмите. Освен, че те трябва да притежават разрешение, издадено по реда на Глава пета, Раздел I от ЗУО или комплексно разрешително, издадено по реда на Глава седма, раздел II от ЗООС. Разрешението за дейности с отпадъци трябва да е издадено от РИОСВ – Пловдив  за съществуваща/и площадка/и на територията на община Пловдив, съгласно чл. 35 от ЗУО за  временно съхраняване и разделяне на отпадък с код 20 03 07 с разрешение за дейности по оползотворяване с код R12 и R13.

Фирмите трябва да са реализирали минимален общ оборот, изчислен на база годишните обороти, за последните три приключили финансови години, в размер на 200 000 (двеста хиляди) лева без ДДС.

Също така за този период те трябва да са транспротирали минимум 50 тона такива отпадъци

Общината поставя и изисквания към броя и спецификата на персонала и служителите в тях. Минимум 4 работници с основно образование, двама шофьори с валидно свидетелство за правоуправление и съответната категори, плюс поне един специалист, със специфичен опит в изпълнение на една дейност/услуга за подготовка преди оползотворяване или оползотворяване на отпадъци от черни и цветни метали.

Прессъобщението за обявената процедура , изпратено до медиите е със заглавие “Община Пловдив ще премахва старите отоплителни уреди преди подмяната им с нови

В него се обяснява, че “печките на дърва и въглища и прилежащите им елементи, които ще се подменят, са отпадък, съдържащ метали. Съгласно изискванията преди доставката и монтажа на новите отоплителни устройства в жилищните имоти община Пловдив трябва да демонтира старите такива.

Цялостната дейност, която ще се извършва и която е в съответствие с нормативните актове, включва – демонтаж, изнасяне, натоварване и транспортиране до площадка, притежаваща необходимите документи за временно съхраняване. Отоплителните устройства подлежат и на последващо третиране – разделяне, сортиране на получените метални отпадъци по вид и рециклиране.”

В него се напомня още, че тази подмяна цели да се подобри качеството на атмосферния въздух заради намалените емисии на ФПЧ10 от битовото отопление, който е един от основните източници на замърсяване на въздуха.

Какво се случва, докато чакаме Община Пловдив да си свърши работата по проекта за смяна на печките

От администрацията съобщават, че заедно с експерти и фирмите изпълнители “ще следят за синхронизацията между процеса на демонтиране и монтиране, съответно на старите и новите отоплителни уреди, така че това да става извън зимния сезон или в кратък времеви интервал, ако е през зимата, но със съгласието на хората от домакинството.

Още по темата четете в интервюто на Под тепето с общинския съветник Добромира Костова със заглавие „ Програмата за подобряване качеството на въздуха е огромен провал на стойност 14 милиона лева”.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

 1. Ако някой си мисли, че в общината ги интересува чистия въздух, да погледне поредните китайски стени из града, които се строят. Рециклирани печки, ала-бала. Пробвайте да подадете сигнал за паркиране в градинки и вадене на кал по улиците, пушещи комини на пластмаса и гума от циганските махали и разни преприятия – няма да има никакъв ефект. Най-много да дойде да ви набие някой, че сте се оплакали. Дано новото правителство, да натисне здраво в тази посока, че от ГЕРБ видяхме 12 г. “Видими резултати”.

 2. Тлъста Обществена Поръчка (О.П. по ЕПЗЕХ) за добруването на Града. На гражданс… на средния и по-бедния гражданин средствата няма да жалим!

  „Едни Пари За Едни Хора“ =ЕПЗЕХ= старите печки се оказват златни. Национална важност. Пращам внучето да се обучава и то в това благородно поприще. Но между другото:

  Някъде се мярна, че съществува от 4 ЧЕТИРИ години ОП “Инсинератор за болнични отпадъци”, което не функционирВа, ала си има др. Директор (може би и секретарка, машинопишка, шофьор, Биятел?) Бих се кандидатирала -с две ви’ши плюс докторат- за три години директорство, повтарям 3 ТРИ, тринки само, бе!

  Някъде се мярна, че Сановници, Боляри и Директори в СелСъвета са си подредили да получават луксозни “ведомствени” жилища по за 100 лв/м от ПловЖилФОНД извън Правилника за настаняване на простолюдието (можело да притежава два хотела на БетоноМорието, ама щом бил Ценен за Анестито!).

  Не може да е вярно – това беше по комунистическо, за Номенклатурата!

  Сега имотче и за поколенията на клептокрацията . . .

  1. Арх. ДИКИ, ако си помниш банковата сметка, дай да ти съберем пари за един билет от Щатите, където си стоиш от години и да си прибереш в БГ и да дойдеш да решиш проблемите в града. Аман от експерти дето са избягали, стоят на топло и само коментират!

   1. Пловдив-Он-ЛАЙНА е „сайтът“ в който без значение по кой въпрос взаимно един-друг се надпсуват. Там опитай.

    Тук четивото става интересно с критични реплики по същество. Строги, но справедливи, които да спреш можеш само ако закриеш Медията (или Цензура). Щом нямаш възражения, значи човекът е ПРАВ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина