АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовиниПод ножаРазследване

Какво се случва, докато чакаме Община Пловдив да си свърши работата по проекта за смяна на печките

Една част от подалите заявления умират, а други тотално обедняват и се отказват

Зад всеки случай стои човешка съдба – този цитат на градоначалника е достатъчно красноречив да накара армадата от чиновници, които трябва да изпълнят проекта, да си размърдат задниците

Зад 1654-те домакинства от Пловдив, проявили интерес към програмата за смяна на печките с твърдо гориво с алтернативни източници за отопление, има повече от 1654 човешки истории. Това са съдбите на наши съграждани, които имат своите мотиви да “изберат” да се топлят по този начин. Никой няма правото да ги окачествява като “основни замърсители” заради качеството на живот, което имат, и поради факта, че те не са виновни за това.

Това са човешки съдби – този цитат на градоначалника е достатъчно красноречив да накара армадата от чиновници, които трябва да изпълнят проекта, да си размърдат задниците.

Къде съм го чувала?

Каза ми го лично Здравко Димитров, когато очаквах от него в качеството му на кмет на Пловдив коментар и отговори на въпросите за назначената на граждански договор със заплата от 1700 лева супервайзор на психолозите на социални услуги в Общината.  Той ме попита: “Какви ги вършите в Под тепето?”. Отвърнах, че работим. “Работите, ама не може така да се подхожда, Грозданова. Това са човешки съдби”, ми каза и обясни как дамата била самотна майка и е загубила наскоро близки хора и аз би трябвало да си давам сметка, колко ѝ е тежко и че трябва да ѝ се помогне. Отвърнах му, че има много като нея,  но не се водят, че работят на фиктивен граждански договор в Общината и не получават  четирицифрена заплата без да правят нищо. Тогавашният зам.-кмет с ресор социални дейности Анести Тимчев заяви, че тя е негов личен избор и той я е назначил като негов съветник.

Трябва да се признае, че именно Тимчев е специалистът по измъкване от кризисни ситуации в кметския екип. Той умее да говори разбираемо и неразбираемо, според целта, да прави шоу и да вмъква личната нотка, когато става дума за чистене на “черен пиар”. По стечение на обстоятелствата в неговия сегашен ресор е и въпросният проект, станал печално известен като “проекта за чистия въздух”.

За зам.-кмета Тимчев и всички изпълнители по проекта е следващата история, а повод да Ви я разкажа е разследването Ще диша ли Пловдив по-чист въздух след похарчени 14 милиона лева? Едва ли!“.

В квартал, в центъра на града, все още живее баба Стойка. Цял живот се е топлела на дърва и въглища. Преди дни навърши 95 години. Отпразнува ги в леглото, тъй като от два месеца е неподвижна. Има почти 40 години стаж като медицинска сестра и е подала декларация по проекта през лятото на 2021-ва, когато още можеше да ходи. Документът ѝ би трябвало да е сред онези 585 декларации, подадени в първия възможен период  01.06.2021 г. – 15.11.2021 г.

В края на миналата есен тя ме помоли да проверя дали са разгледали молбата ѝ , подадена в кметство Северен, защото зимата наближава. Те ме препратиха в Голяма община – в райкметството само приемали заявления, а проектът се ръководи от там и нямат идея докъде е стигнал. На официалните телефони за връзка с гражданите никой не можа да ми обясни как мога да проверя докъде е придвижен въпросът.

След като се убедих, че като гражданин няма да успея да събера информация, опрях до професията си и пресцентъра. Откъдето ми казаха да предам на жената, че няма да има климатик в този отоплителен сезон. Не само тя, а всички с подадени заявления. Нещо, което не бе обяснено на нито един от хората, които са заявили желание да сменят печките си на твърдо гориво с климатик или друг източник.

Междувременно стана ясно, че от 1654-те подадени молби, едва 232 са със завършен статус, тоест посетени са от служител.

У баба Стойка не е стъпвал енергиен сътрудник да я анкетира. Нейни близки продължават да ѝ палят печката в очакване нещо да се случи.

Въпреки крехкото си здраве 95-годишната бивша медицинска сестра е с прекрасна мисъл. В понеделник ѝ разказах в резюме за разследването на Под тепето по проекта. Обясних ѝ, че нейната молба все още е доникъде и трябва да чака да дойдат да я анкетират. Отговори ми, да им кажа хич да не идват, че кой ще го плаща този ток.

И пак да напомня – това е само една човешка история, има още 1653 …

Снимката е илюстративна/източник: vbox7

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

 1. То н е е като да кОпаш гарата , голям зор им беше на тея шмекери крадливи..ама то за 100 милиона ше копат и до Непал

 2. Поредния взрив, брава, Т.Г.!

  „Армадата чиновници“? (САНовници? Задници? Предници? И др.?)

  Някъде се мярна, че съществува от 4 ЧЕТИРИ години ОП „Инсинератор за болнични отпадъци“, което не функционирВа, ала си има др. Директор (може би и секретарка, машинопишка, шофьор, Биятел?) Та баба Станка не можеше ли да подпише договор за ПиаР на Предприятието макар и не четирицифрен, а 999 лева примерно? Бих се кандидатирала -с две ви’ши плюс докторат- за три години директорство, повтарям 3 ТРИ, тринки само!

  Някъде се мярна, че Сановници, Боляри и Директори в СелСъвета са си подредили да получават луксозни „ведомствени“ жилища по за 100 лв/м от ПловЖилФОНД извън Правилника за настаняване на простолюдието (можело да притежава два хотела на бетономорието, ама бил Ценен за Анестито!).

  Не може да е вярно – това беше по комунистически, за Номенклатурата = = = сега и за ПОКОЛЕНИЯТА НА КЛЕПТОКРАЦИЯТА

   1. „Фен…“ е дежурният по амбразура 24/7 в Пловдив-Он-ЛАЙНА сайт койтоникога не успява да фокусира по същество, а кокетира с личностни закачки.
    Щом нямаш възражения, значи е прав човекът.
    Пийно едно и се върни в . . . именно.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина