Община Пловдив: Шефът на ДАИ не получава жилището като социално слаб, а като правоимащ държавен служител

Актуално Власт Градът Новини Под ножа Разследване

Всички останали подобрения и обзавеждане са направени от Иво Цакански, а не от Жилфонд

Кой е Иво Цакански?

Иво Цакански е служител на Министерството на транспорта. Той не получава жилището като социално слаб, а като държавен служител и всички останали подобрения и обзавеждането в апартамента на бул. „Цар Борис III Обединител“ са направени от него, а не от ОП “Жилфонд”. Това обясниха от Община Пловдив с официалния отговор към медията ни.

В статията “Пореден случай на ремонт и обзавеждане на общинско жилище за „отбран човек“ с публични средства” ви запознахме с това как ОП „Жилфонд“ пак стегна апартамент на пъпа на Пловдив за правоимащ служител на висок пост. Жилището се намира срещу бюро “Байкал” в стара кооперация в стил соцбарок на така наречения архитектурен портал към сърцето на града на Сточна гара, на бул.“Цар Борис III Обединител“ № 145, на втори етаж. То е само на 650 метра от работното място на г-н Цакански.

Какви ремонти са извършени в него, според отговора на Община Пловдив, вижте в статията В апартамента, ремонтиран от Жилфонд, живее шефът на ДАИ. Според информацията, с която разполага редакцията ни, новодомецът е имал претенции към санитарията, която са докарали да му поставят майсторите. Не я е харесал и поискал друга. Наложило се да я върнат и сменят.

Тук отново изниква въпросът има ли двоен стандарт за някои специални наематели и предприеманите за тях ремонти? Това питане сме отправили и към отговорната администрация. Случаят с шефа на ДАИ е идентичен с този от журналистическото ни разследване през 2020-та Ремонтираха и оборудваха две чисто нови общински жилища за Богомил Грозев с публични средства. Докато бившият телевизионен водещ, който оглави без конкурс ОИ „Старинен Пловдив“, бе достатъчно популярно лице, то не може да се каже същото за шефа на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” – гр. Пловдив, поне не и под тепетата.

В българските медии липсват снимки на Цакански, освен една отпреди близо 12 години във в-к „Дума“. През 2008-ма година той се появява на страниците на официоза на социалистите в празнична рубрика с бебето и съпругата си, и това е единственият кадър с него в пресата, въпреки, че е бил участник в избори, шеф на ДАИ в Северозападна България и други.

в-к Дума, април 2008 г./ Бившата му съпруга Нела Шишкова е назначена на работа в Ръководство „Въздушно движение“ по времето на царя.

Снимки може да няма, но това не означава, че той не е представлявал медиен интерес.

От Глобалната мрежа става ясно, че на Местните избори през 2011 – Иво Димитров Цакански е кандидат за Общински съветник и влиза в парламента на Община Вршец от места коалиция „БЪДЕЩЕ ЗА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ”.

През 2013-та година Комисията за разкриване и предотвратяване на интереси установява конфликт на интереси в 4 съществени обстоятелства срещу общинския съветник. Иво Цакански обжалва пред АС София град. Делото стига до Върховен административен съд, който отменя една от четирите конфликтни точки и оставя в сила решението в останалата му част.

Става дума за това, че е участвал в гласуване на решение и подготовка на документи за свързани фирми и не е подал декларация по ЗКДИ.

След произнасянето на ВАС, Цакански е отстранен от Об С – Вършец. В последствие е бил директор на ДАИ – Монтана и кандидат за депутат в листата на БСП от същия район.

През 2015-та името му отново изплува в медиите, тъй като фигурира в скандалното тефтерче на председателя на Комисията за разкриване и предотвратяване на интереси Филип Златанов. Делото срещу Златанов започна наскоро и върна на дневен ред съдържанието тефтерчето му.

Ето какво показват регистрите за получени земеделски субсидии от еврофондове.

И за участието му във фирми:

В декларацията си пред КПКОНПИ от 2018-а година държавният инспектор в ИА АА е посочил единствено “Ини Тур”.

Още за двойните стандарти в ремонтите четете в Общината: Довършителните работи в двата апартамента на ул.“Граф Игнатиев” са на стойност 23 230,23 лв. с ДДС

Очаквайте продължение по темата.

Споделете ни във:

2 коментара за “Община Пловдив: Шефът на ДАИ не получава жилището като социално слаб, а като правоимащ държавен служител

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.