В апартамента, ремонтиран от Жилфонд, живее шефът на ДАИ

Актуално Власт Градът Новини Разследване

Има ли двоен стандарт за някои общински наематели и ремонти?

Според официалният отговор на Община Пловдив този е струвал малко под 3000 лева

На документи всичко е законно, cпорен е въпросът дали Иво Цакански отговаря на критериите за настаняване точно във въпросното жилище

В статията “Пореден случай на ремонт и обзавеждане на общинско жилище за „отбран човек“ с публични средства” ви запознахме с това как ОП „Жилфонд“ пак стегна апартамент на пъпа на Пловдив за правоимащ служител на висок пост.

Ремонтираха и оборудваха две чисто нови общински жилища за Богомил Грозев с публични средства

Този път апартаментът е ремонтиран основно за Иво Цакански – директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” – гр. Пловдив.

Жилището се намира срещу Бюро “Байкал” в стара аристократична кооперация в сърцето на града, на бул.“Цар Борис III Обединител“ № 145, на втори етаж.

Как точно е избрано ще ви даде представа тази карта.

650 метра е разстоянието от жилището до работното място на общинския наемател. Ще му отнема само 8 минути бавно ходене пеш, за да се придвижва от т. А до т. Б. Това от своя страна е чудесна локация, тъй като директорът няма да губи време в трафика по натоварените пловдивски булеварди.

Според информацията, с която разполага Под тепето, основният ремонт на удобното жилище е продължил два месеца и включва частично обзавеждане, като кухненски шкафове, например. Наемателят не харесал част от санитарията, която му монтирали и се наложило работниците да я сменят.

Тъй като не е единичен случай зададохме въпроси към Пресцентъра на Община Пловдив, за да разберем защо тази практика продължава да се прилага само за „отбрани“ хора.

Ето и официалните отговори:

  1. “За кого ОП „Жилфонд” ремонтира и обзаведе апартамента на втория етаж на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”№ 145, ет. 2, вх. Б?

Отговор: На цитирания адрес в баланса на ОП „Жилфонд” се води само едно жилище, а именно ап. № 3.

В изпълнение на решение на Общинския съвет на основание Заповед 20 ОА – 2496/25.11.2020 г. на кмета на Община Пловдив в него е настанен Иво Димитров Цакански като едночленно семейство с право да ползва под наем общинско жилище от фонд „Ведомствен” ( б.р. на служители от звена на бюджетна издръжка) за срок за „временно, докато работи в съответната институция Регионална дирекция „Автомобилна администрация” – гр. Пловдив, без право на закупуване”.

  1. Какъв служител е настанен там и от кога?

Отговор: В изпълнение на горецитираната заповед с г-н Иво Димитров Цакански (служител от Регионална дирекция „Автомобилна администрация” –  гр. Пловдив) е сключен договор за наем № 20 Ц-13/17.12.2020 г.

  1. Колко струват ремонтът и обзавеждането?

Отговор: Строителните материали, включени в долуописаните ремонтни дейности възлизат на 2 834,41 лева. Дейностите изцяло са извършени от работници на общинското предприятие. ОП „Жилфонд” не е обзавеждало цитираното жилище.

  1. Какви дейности включва и за колко време са извършени?

 Отговор: В период от два месеца са извършени следните ремонтни дейности:

–          бояджийски работи – шпакловане и латексово боядисване  на стени и тавани;

–          подмяна на санитарен фаянс – моноблок, банска мивка, смесителна и душ батерии;

–          възстановяване на ел. инсталацията;

–          доставка и монтаж на вътрешна дограма – четири броя фазерни врати с каси;

–          възстановяване на компрометирана фаянсова облицовка – една стена в баня и 1,5 кв.м. фаянсова облицовка в кухня.

Ремонтът на общинското жилище е извършен в съответствие с т. 1 от чл. 6,   от Правилника за устройството и дейността на ОП „Жилфонд” към Община Пловдив:

„…1. Стопанисване и поддържане на общински жилищни имоти:

–          извършване на строителни и ремонтни работи по поддържане на общински жилища и привеждането им във вид, годен за живеене;…””

Цитираната точка от наредбата обаче се прилага избирателно, или за когото бъде натиснат шефа на ОП-то. Както бе и в случая с Богомил Грозев. Освен това апартаментите на „Граф Игнатиев“ не са в активите на „Жилфонд“.

На документи всичко е законно. Има искане, направено е предложение към ОбС, гласувано е. Спорен е въпросът обаче дали Иво Цакански отговаря на критериите за настаняване точно във въпросното жилище.

Ето го Предложението на зам.-кмета арх. Невена Балчева към общинските съветници, шефа на местната структура на „Автомобилна администрация“ да бъде настанен в общинско жилище.

 

От него става ясно, че Цакански, който е от София, след назначаването му за директор на  ДАИ – Пловдив, твърди че е живеел на хотел, също като Грозев. (Богомил Грозев отново на хотел в Стария град) Той отговаря и за областите Пазарджик и Пловдив. Молба да му бъде отпуснат ведомствен апартамент е отправена до общината от директора на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

Жилището е от ведомствения фонд, с който разполага Община Пловдив и според  закона за жилищно настаняване и местната наредба, служители от администрацията, включително и държавна, имат право да кандидатстват за общинска квартира под наем.

Припомняме, че според разписаните правила настаняването става при облекчени условия в сравнение с приетите правила за крайнонуждаещи се. За разлика от общинарите, служителите от държавните институции не могат да си купуват предоставените им апартаменти. Въпросният административен служител, пък било той и на висок пост, трябва да отговаря на критериите по наредбата за настаняване. Първият е да няма собствено/семейно жилище на територията на град Пловдив. Като втора точка се гледа съставът на домакинството – тоест, определящ е броят на членовете му.

В предложението на арх. Невена Балчева се посочва, че домакинството на Иво Цакански е от един човек, а жилището, което “той се е съгласил да наеме”, е малко – от две отделни стаи, отделна кухня, баня с тоалетна и коридор. От документа е видно, че апартаментът на най-централния пловдивски булевард е с площ малко над 65 кв. м.

Въз основа на броя на членовете в домакинството, по наредба, се изчислява минимална площ, която е необходима за обитаване. Гледа се чистата жилищна и за едночленно домакинство се полагат от 25 до 30 квадратни метра. В конкретния случай би трябвало служителят да бъде настанен в по-малко жилище, като за един човек.

Стоят въпросите:

Как точно се определя за кого ОП „Жилфонд“ да предаде жилището годно за живеене след основен ремонт и за кого – не?

Защо за различните наематели има различна степен на годност?

Къде са разписани критериите за това?  

Точно тук ще ви припомним една история от преди 3 години – историята на над 80-годишната тогава Станка Кръстанова, наемател на Жилфонд от 1960 година. Тя живее в 115-годишната Къща с кулата на ъгъла ул.“Лейди Странгфорд“ и „Антим I“ в подножието на Сахат тепе. (Наемателят на Къщата с кулата разбра от Под тепето, че имотът се подготвя за тезгяха) При последния голям потоп, малко след падането на кулата, паднал и тавана в салона на Станка. Ходила до Жилфонд с молба да го направят, отвърнали на 82-годишната наемателка, че ОП-то не извършва вътрешни ремонти.

Споделете ни във:

5 коментара за “В апартамента, ремонтиран от Жилфонд, живее шефът на ДАИ

  1. То само това да е в ДАИ с мед да ги нахраниш,разкрита е голяма схема за корупция,но от София не дават гластност,вкараха трима инспектори в съда, а другите ги покриха! Това е България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.