АктуалноГрадътНовиниРазследване

Няма внесени инвестиционни намерения за бившата Токоизправителна станция на тролеите

Не е искано и строително разрешително на този етап за сградата на ул. „Отец Паисий“

В община Пловдив още не е постъпвало инвестиционно намерение, нито искане за строително разрешително, за строената през 1957 година най-стара токоизправителна станция за градските тролейбуси, на ъгъла на улиците „Отец Паисий“ и „Гурко“, показа репортерско проучване на Под тепето.

В отговор на повторно наше питане през седмицата ресорният заместник-кмет по строителство на Община Пловдив Пламен Райчев потвърди, че няма такава документация при тях.

Информацията потвърди и главният архитект на града Димитър Ахрянов, който коментира, че проектът е малък и би могъл да бъде придвижен през районното кметство.

На този етап няма входирана преписка и в администрацията на Централен, каза от своя страна районният кмет Георги Стаменов пред репортерът ни.

По думите на гл. архитект новият собственик ще бъде изправен пред тежка процедура.

„Ще трябва да се сменя предназначението на имота. Освен това е в сърцето на града – район с археологическа чувствителност. Най-вероятно, ако тръгнат да събарят, ще трябва да има наблюдаващи археолози на обекта. Със сигурност ще трябва да има съгласуване и с министерство на културата, каквото и да планират да правят,“ коментира арх. Димитър Ахрянов.

Той призна, че в общината не знаят дори на кого е собственост имота в момента. „Според вашите проучвания е на Георги Самуилов, но вие сте правили проучвания, а ние не сме. Не ни е работа.“

Георги Самуилов е придобил „сърцето” на тролейбусния транспорт на „Отец Паисий”

Вие като медия сте ни много полезни в такива случаи, коментира зам.-кметът Пламен Райчев. Благодарение на вас разбрахме за продажбата на имота от НКЖИ, който влиза в проекта за новия бул. „Северен“.

Още по темата вижте в Изнасят сърцето на тролейбусите

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина