Десетокласник от МГ с медал от Международната олимпиада по химия

Актуално Евала Новини

Общо 4 са медалите за България

52-ото издание на Международната олимпиада по химия ​“IChO 2020 Remote Theory”​​, която също се проведе онлайн с теоретичен изпит на 25 юли. Участваха 235 ученици от 60 държави от цял свят, които са успели да подготвят своите състезатели въпреки усложнените условия, съобщиха от СООПН.

Страната ни участва още от самото начало, и тази година въпреки обстоятелствата, също не пропусна – „изпратихме“ четиримата си най-добри химици на провелата се между 23 и 29 юли виртуална International Chemistry Olympiad. Церемонията по награждаване се проведе на 30 юли. Общо 4 са медалите за България – 1 сребърен и 3 бронзови. Трима от учениците са от СМГ, а един – от МГ Пловдив.

Ето и съставът на отбора с отличията:

Дамян Стоянов Францов, 12 клас, СМГ – сребърен медал

Георги Нелиянов Недялков, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Теодор Свиленов Маслянков, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Павел Атанасов Николов, 10 клас, МГ Пловдив – бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св.Кл.Охридски”.

Това се случва броени дни след като същите национали спечелиха  2 сребърни медала на Международната Менделеевска олимпиада по химия, т.е двете най-важни състезания в света по тази дисциплина, се проведоха в един и същи месец.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.