АктуалноВластГрадътНовиниРазследване

Нощна визита на Минеков до вече бутнатия склад – ВИДЕО

Велислав Минеков: Това е унищожаване, което е повече от безобразие! Няма да го разреша на никаква цена!

Министърът на културата дойде за втори път в рамките на ден в Пловдив. Този път в полунощ заради продължилите дейности по бутането на склада на бул. „Христо Ботев“ 51.

Припомняме, че в четвъртък министър Минеков бе в града и бутането склада, който получи статут на паметник на културата, бе временно спряно.

Министър Минеков към пловдивчани: Бранете си историята! Бранете си града!

От него обаче не бе останало почти нищо – сградата бе събаряна и по тъмно, на фарове въпреки решението на Специализирания експертен съвет да й даде статут на единичен паметник на културата.

Край руините Минеков призова пловдивчани да се съберат и да защитят миналото си и заяви, че остава в Пловдив, за да демонстрира позицията си.

Той тръгна от София около 11 часа през нощта, като обяви, че в нарушение на закона продължава разрушаването на тютоневите складове в Пловдив.

„Явно има хора, които подценяват това, че аз съм министър на културата. Подценяват значението на опазването на културното наследство. Аз това не мога да го разреша. Не само сега през нощта, но аз ще остана тук, ще повикам полиция и това нещо няма да се случва. Това е унищожаване, което е повече от безобразие!“ – заяви Велислав Минеков пред съборения склад.

Какво още каза той? Подробности вижте във видеото.

Министър Минеков е информирал МВР и пред руините дойде директорът на ОД на МВР – Пловдив. Започнала е проверка на място и от Дирекцията за национален строителен контрол.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. С това си интервю,Минеков толкова много ми напомни на тиквун,че не е истина. Що за наглост да къса ленти и да влиза в чужда собственост. Той утре така може и у нас да влезе. Това,че е министър,не му дава право да си превишава правомощията. Хубаво е да си прочете пак законовите норми с които може да работи.

  1. Този склад е национален паметник на културата от местно значение и това какво някакви си първобитни инвеститори желаят да правят с него, няма абсолютно никакво значение.

   Културата и история > мръсните пари

 2. За кое да са наглеци??? Тази сграда няма статут на културна ценност. А колко други сгради от този тютюнев град са изчезнали в годините,сега се сетихте да опазвате сгради,които са опасни,които са свърталища на клошари и наркомани. Като са толкова ценни защо държавата ги продава.. Нека да инвестира тя в тези толкова важни културни ценности!

  1. Че те до преди десет години функционираха повечето складове като частни фирми, взети по времето на масовата приватизация.

   Най-справедливо би било държава да ги изкупи (, а защо не и изземе), ама ще мрънкат пак някои…

 3. Как е възможна таква наглост?

  Как е възможно такова беззаконие?

  Как е възможно общината, в лицето на главния архитект и кмета, да е толкова корумпирана и безсилна?

  Как е възможно да има някой, който да не вижда истинската стойност на нещата – стойността отвъд онези хартийки, за които само ламтят?

  Как е възможно да рушиш прекрасен паметник, за да построиш отгоре му поредното грозно “гето”?

  Как е възможно да нямат тези хора морал?

  Как е възможно държавата 7 години да спи за случващото се в Тютюневия град?

  Как е възможно хората да са безучастни към това престъпление срещу тяхното наследство от миналото?

  Как?
  Как?
  Как е възможно???

 4. Тези наглеци, собствениците, трябва да бъдат задължени да го възстановят в автентичния му вид!!!

  Тези наглеци трябва да влязат в затвора за това престъпление срещу културата и историята на града!!!

  Тези наглеци са за разстрел на градския площад, затова че дръзнат да оскверняват по този безпардонен хилядолетен Пловдив!!!

  ….

  А медиите, които им съучастват подкупно – едната споделя името на грозен хотел в Кършияка, не са никакви медии, а продажни клюкарници!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина