АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Министър Минеков към пловдивчани: Бранете си историята! Бранете си града!

„Ако има тук протест, аз ще дойда на протеста. Разрухата ли предпочитате?“, попита той журналисти, които му задаваха провокативни въпроси

Вчера получих заплаха , че ще бъда обект на огромна критика от пловдивски медии. Тези заплахи не минават при мен, не съм лесен за заплашване, заяви културният министър

„Това нещо няма да го допусна. Въобразят си, че по този начин, бидейки служебен министър, ще предприема една лекота, но това е част от историята на града. Бранете си града! Бранете си историята! Това е част от националната история, не трябва да го допускаме. Колко опита бяха през годините, не само в Пловдив, а в цяла България”.

Това заяви пред журналисти служебният министър на културата Велислав Минеков, дошъл по спешност в тютюневия град днес. Той пристигна от столицата, след като се разбра, че днес започна събарянето на втори тютюнев склад, благодарение на издаден от местната власт „План за безопасност и здраве”- сградата на „Галакси инвестмънт груп” на ъгъла на „Г.М.Димитров” и „Екзарх Йосиф”, която към момента все още не е паметник на културата, но върви процедура за статут.

По същият начин се разруша и складът на „Христо Боте”51, въпреки, че днес  Специализиран експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство реши, че вековната постройка става единичен паметник на културата от местно значение. Процедурата обаче все още не е приключила, а днес министър Минеков и директорът на НИНКН арх. Петър Петров видяха с очите си как багер унищожава и малкото останало от сградата на „Кепитъл Холдинг Груп”.

Служебният културен министър първо се спря на склада на „Г.М.Димитров”. На място дойдоха директорът на пловдивската полиция и областният управител.

„ Сградата не трябва да се оставя така. Трябва да се изпълнят всички задължения и предписания. А не да живее в опасност”, заяви Минеков.

На реплика на местен журналист, че сградата не е културна ценност, Минеков отговори: „За кого не е културна ценност? За вас?”.

„По документи и статут, явно имаше очаквания, че ще мине през Специализиран съвет, и точно затова се започват тези действия. Защото тогава статутът вероятно щеше да бъде друг. Защо няма досега статут? Обяснявам си го с министри, които са проспали това, дали без да искат или не… Проблемът тук е от 2009г. Не мога да кажа колко е опасна тази сграда. Не изглежда в добро състояние, не ще и дума. Вчера получих заплаха , че ще бъда обект на огромна критика от пловдивски медии. Тези заплахи не минават при мен, не съм лесен за заплашване”, отбеляза министърът.

Съдейки по поведението на някои медии на място, не е бил подведен.

Величко Минеков

 

„Не мога всяка седмица като линейка да идвам в Пловдив”, допълни той.

„Нормално ли е да желаете разруха върху нашата история”, попита той журналисти, които го атакуваха с въпрос дали е нормално директорът на НИНКН да присъства в работно време на протест. „Ако има тук протест, аз ще дойда на протеста. Разрухата ли предпочитате? Като не искате разруха, и аз ще бъде на всеки един протест, независимо кой го интересува. Бъдете сигурни”, заяви той.

„ Ще взема такива мерки, че да не летя всяка седмица до Пловдив. Това няма да го разреша. При мен това нещастие няма да се случи. Това не е беда само за архитектурата и историята на Пловдив, но и желание за удар върху служебното правителство”, подчерта още той пред склада на „Г.М.Димитров” и „Екзарх Йосиф”.

„Корупцията победи навсякъде, така е”, репликира министърът пореден журналистически въпрос.

След което стигна пеш до другата сграда, която се събаря с „План за безопасност и здраве”- тази на „Христо Ботев” 51. Въпреки днешното решение на Специализирания експертен съвет, че складът придобива статут на единичен паметник на културата от местно значение, багер продължаваше да срива постройката. А се оказа, че министърът на културата няма какво да стори законово, за да го спре, тъй като процедурата не е завършена.

„ Това ли искате? Разруха! Тази сграда е преживяла Чирпанското земетресение”, отбеляза пред сриващия се пред очите му склад на „Христо Ботев” министър Велислав Минеков.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

8 коментари

  1. Свещено Право според Конституцийката (Ч/Б бе, Црно на Бело!) на собственика е да си защити Имота.

   С гавази, въоръжени ако требе, па и зли кучета и дори Кучки! Трепач!

   Срещу попълзновения от чантаджии, мераклии, рекетьори, идИолози, идИЯлисти ПЕТКАНисти с живи вериги и с домашни директори и служебни „министъри“.

   Народната полиция е добре дошла да се навърта из околните улички, ама …отговорностите впоследствие пред съда ще са поИМЕнно по инвентарнио номер, я, нема как, такова е СеЛаВи-то

   1. Този склад е на пловдичани!
    Това какво пише в нотариалния акт е нищожно в сравнение с културно-историческата стойност на една сграда, съхранина индустриалния оптимизъм на следосвобожденска България

 1. Не трябва да им се дава на тези (недостоини да се докоснат дори за секунда до Пловдив) “инвеститори”

  Тютюневият град ще пребъде с или без тях!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина