АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

НИНКН препоръчва на община Пловдив: Запазете улица „Карловска“ с ОУП

Подробен доклад от експерти на Института за културно наследство описва ценностите по улицата и загубите от частни инвеститорски проекти и общински ремонти

Препоръка за защита на културното наследство по улица „Карловска“ и пресечките ѝ даде НИНКН към Община Пловдив и главния архитект Димитър Ахрянов. Зоната трябва да бъде включена в т.нар. „превантивна градоустройствена защита“ в новия Общ устройствен план (ОУП) и това да стане колкото се може по-скоро, тъй като проблемите със зоната са много, а ценностите се губят бързо.

Докладът от НИНКН е част от дейностите по деклариране на сградите по улицата като групова културна ценност. Работата по проекта бе задвижена от Инициативен комитет преди повече от година, в който участват жители на улицата и района, специалисти по история на изкуството, водени от общинския съветник Добромира Костова. Експерти от института са набелязали ценните обекти северно от река Марица, които заслужават защита – някои от тях като част от групов паметник, а други – като единични културни ценности.

Това е първата стъпка по окончателното определяне на конкретни сгради или група обекти за културни ценности. Предстои и допълнителна работа, свързана с експертни оценки, но като по-бързо временно решение Община Пловдив може да защити зоната именно чрез ОУП. Част от сградите и ансамблите вече са включени от екипа, който разработваше ОУП и отговаряше за културното наследство с частта „превантивна устройствена защита“, но този списък трябва да бъде отново актуализиран.

Експертите са набелязали и описали важните сгради по самата улица „Карловска“, както и по пресечките ѝ, като част от тях са по-добре запазени, други – не толкова, но могат да бъдат възстановени. Освен тях са фиксирани и сгради в район „Северен“ извън тази конкретна зона, които също имат висока културна стойност, но нямат никаква законова защита. Сред тях са и блокът, в който е живял Христо Явашев – Кристо или Новотел „Пловдив“, като последните две са от малкото примери за сгради от втората половина на XX век, за които се предлага специална защита.

Извън самите сгради, експертите са обърнали внимание и на други обекти, които могат да бъдат включени като защитени – старият указателен камък „Пловдивъ-Пазарджикъ“, километричния камък по улица „Карловска“, както и редките диагонално поставени големи павета. В доклада са описани проблемите от последните ремонти, като липсващата паважна настилка около площад „Неофит Рилски“, некачествено подредени павета и каменни бордюри и липсващи каменни улеи.

Още по темата:

Големите павета са на отговорно пазене, според кмета Здравко Димитров, но не уточни кога и как ще се възстанови частта на площад „Неофит Рилски“

През юни 2021-а година НИНКН започна проучване за обявяването на улицата за културна ценност

Историята на павирането на „Карловска“ с най-хубавите налични камъни през 20-те години на миналия век

Камъните и тайните на улица „Карловска“ – разказ за историята на улицата

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Следваща стъпка би било построяването на нов пешеходен мост, който да свързва главната с ул. Карловска, както е било навремето, и тя също да стане пешеходна в някаква част.

    1. Самата Карловска подсказва под какъв ъгъл е вървяло традиционното (неслучайно!) прекосяване още през турско.

      Премахването без следа на тоя мост =така както и на Куршум Хана, както и на многобройните солидни Хамами; КУДОГЛУ; така както и на тролейбусите= очертава какви будали ни водят.

      (Без извинение)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина