АктуалноГрадътКултураНовини

НИНКН започва проучване на улица „Карловска“ за обявяването ѝ за културна ценност

Инициативната група ще съдейства на Института към Министерството на културата за проучвателските дейности

Улица „Карловска“ в Пловдив е все по близо до получаване на статут за групов паметник на културата. Националният институт за недвижимо културно наследство ще сключи договор с Инициативната група от улицата за съвместни дейности по определянето и проучвателския процес за категоризация на обектите. Това съобщи публично общинският съветник от „Демократична България“ Добромира Костова, която е и представител на Инициативната група пред Министерството.

Инициативната група ще поеме разходите на представители на НИНКН, които да извършат обследването и ще съдействат с всякаква налична документация, физически достъп до обекти, информация и прочее. Самата група ще се ползва и с помощта на доброволци експерти, както и други хора, които ще съдействат с време и средства за целта.

Надяваме се по този начин да няма повече диагонално пресечени павета с асфалт, изгубени артефакти и унищожена история, коментира Добромира Костова след получения документ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Някой трябва да им каже, да им избърше гурелите, за да вдянат че това са ценности за запазване (е, ама асфалтаджийската мафия снася добре, сега, тука, лично, та . . . )

    Знаят те, добре знаят, ама само се преструват на глупави, че келипир в опазването нЕма!

  2. След дъжд качулка, след проекти, възлагане, ОП, след задигане на оригиналните павета, бордюри, ръчно дялани петоъгълни павета и елементи, след приключило асфалтиране те сега тепърва ще се почесват по кокала -дали-или- post factum.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина