Актуално

Петър Манджуков стана архонт в Пловдив

Кметът е дарил 130 000 лева за новия храм в Тракия


Квартал Тракия си има вече източноправославен храм. „Свето Преображение Господне“  отвори официално врати днес като затова многократно се благодари на бизнесмена Петър Манджуков. Той е изпълнил повече от исканията на епархийския съвет. Не за първи път подпомага българската църква. Давал е дарения за параклис в кукленския манастир, украсите на храмове в Смолян и Пампорово и редица други свещени места. За тази си дейност той днес официално получи званието „архонт“. Награда-отговорност, защото след получаването на титлата трябва да продължи подпомагането на храмове и църкви. Той получи и грамота от епархийската църква, която е архонтски знак номер едно. Благодарение и грамоти получиха персонално и други дарители и спонсори. Здравко Димитров, дарил камбаните за едната камбанария и Иван Тотев, дарил камбаните за другата камбанария. От кмета ни, параклисът е получил 130 000 лева за вертикална панировка на храма. И двамата получиха грамота за дарителство. Такава грамота взеха горди в ръцете си кметът на Тракия Костадин Димитров, Венелин Чавдаров за помагане направата на архиерейския трон, Александър Чакмаков за полилеите, Юлиян Инджов за гранитния под, братя Диневи и други имена. Благодарение на дарителните проекти на архитект Димитър Ахрянов, храмът е толкова красив.
 Митрополит Николай отслужи литургията. Извиси дарителя Манджуков, като че ли повече от Бог. „Аз господарят на този храм ви подканвам ДА СЕ ИЗДИГНЕМ НАД СУЕТАТА и да вървим по пътя на спасението!“, препоръча на миряните владиката, а само час по-късно преспокойно влезе в суперлъскаво Ауди, разбира се не си позволи умората да шофира сам, а друг управляваше. И някак искаше простодушието да забележи къде се повози Николай, защото с охлювско пълзене се замота пред храма и даже разговаря с двама-трима, почти подавайки се от прозореца на черния лъскав звяр.
 Имаше много бизнесмени и милионери в пред и около храма. Те влязоха в лъскави лимузини за космически суми. Но тези хора не носят свещени кръстовете по вратовете си и не говорят за чиста душа и бегателство от суетата.
 Дали митрополит Николай благодари на работниците, на които изгрубяха ръцете, за да направят храма, тези хора, които са оставили пот и труд в тухлите на новата църква? Мисля, че веднъж ги спомена между другото.
 

 Но и хората около храма малко отвисоко се присмиваха на иконите. Почти никой не бе там заради Бог, Библията, душата или вярата. Все пак раздаваха безплатни кюфтета и хляб. Отнякъде се чу жена да казва по телефона „Ами днес освещават църквата и висим тука“ !Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина