АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Напредва събарянето на тютюневия склад на „Христо Ботев“ 51

С бързи темпове „Кепитъл Холдинг Груп“ събаря тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51. Разрушаванего на сградата, която не е декларирана като единичен паметник на културата, напредва. Работи се дори в почивния уикенд. Вече го няма покрива и голяма част от корниза на вековната постройка. Екипите, ангажирани със заличаването й, вече свалят зидарията от задната фасада.

Това се случва в момент, в който върви процедура по декларирането на склада за единичен паметник от местно значение. За да се случи това обаче първо трябва да има решение на Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, който да разгледата казуса със склада на „Христо Ботев“ 51 и другите сгради в обхвата на тютюневия град. Заседание на Съвета предстои, но не е ясно кога. Ако той реши, че сградата има качества, за да бъде защитена по Закона за културното наследство, следва министъра на културата да подпише заповед.

Има и друга условност. По процедура, до десет дни след предложение за даване на статут на сграда, органът следва да има заседание, но това също зависи от подписа на министъра на културата, с който го свиква. На този етап няма информация дали подпис за такова заседание има положен. Докато вървят процедурите обаче, с темповете, с които сградата се разрушава, много вероятно е Специализираният експертен съвет да заседава в момент, в който складът вече го няма. Осев всичко след решението му трябва да има и подпис на министъра на културата, за да получи сградата статут.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

15 коментари

 1. съболезнования за великият Тютюнев град - явно няма истински хора на града, които все още да заслужават това безценно арх. наследство каза:

  еми браво, този град си отива, упорито властта спомага за което,,,зиковци, тотевци, рашидовци, боко харам – сикаджията,,то не бяха мастити крадци и мутростроители,,, разказаха му играта на Пловдив тези крадливи шебеци долни….

 2. НАПРЕДВА ами, това не са ти „проекти“ по „програми“ на Калинките от СелСъвета дето не само не напредват, ами неудържимо …НАЗАДВАТ

 3. Стига,бе,какво толкова.Ще направят хората още една КУРОНа като на пещерско шосе,проектът е одобрен,ще се заселят щастливи хора като тахтаби натискане.

 4. Направете си труда да сравните на Google Maps как е изглеждал Pulse Fitness до бетонния мост през 2012 и как изглежда сега.

  Тогава е било тютюнев склад в прилично състояние, а сега е грозно стъклено недоразумение…

  За същите собственици става въпрос, които рушат сега тази прекрасна сграда.

  Срамота!!!

  1. Стилът на 21 век в 2022 =ДжамТенекеджи= вече претърпя развитие и се подобри от МУТРОбарок към …МУТРОкоко.

   Неумолимият ход на Историята.

   С удивителни препинателни знаци на Парижката Нотр’Дам не можеш да помогнеш

 5. Щом даже „животрептущите“ за Петкана случаи за тормоз, изнудване и рекет на частни собственици в Наше Село не успява да уреди = ТО

  ТО К’ВО ОСТАВА ЗА НАЦИОНАЛНИ И СВЕТОВНИ ПАМЕТНИЦИ (БЕЗ НОТАР. АКТ) КАТО МАДАРСКИО, КАТО СКАЛНИТЕ, КАТО КАЗАНЛЪШКАТА, БОЯНСКАТА, ПАТАЛЕНИЦА, КОИТО …СА НА ПЪТ?

  (като се издъни в БГстан ще духне към французойско при ‘аверите ортаци които пропагандира и продава вместо международния реставраторски Стандард ICCROM / UNESCO, Rome)

   1. А и глуповат може да е, щом Ахрянов му е бил Главен (та по-главен) и щом стана шеф по молбата си от 2016 при липса на други кандидатури (тая позиция иска …КАПАЦИТЕТ, НАЦИОНАЛЕН).

    ((Някой из Бранша да НЕ Е НАСТЪПАН СЛУЧАЙНО?))

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина