АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Над 400 украински деца са се записали в пловдивските училища

Пловдив и ООН ще си партнират в работата в мисията по закрилата и предоставянето на услуги на лица с временна или международна закрила или търсещи закрила. Това стана факт след подписването на  меморандум за сътрудничество в заседателната зала на общината днес, като парафи под документа положиха изпълняващият длъжността кмет Стефан Стоянов и председателят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН) Седа Кузуджу. Моделът в Пловдив бе даден като пример и от висшия представител на Организацията на обединените нации, и от зам.-кмета Стоянов по време на церемонията. Подобни меморандуми ООН има подписани още със София и Бургас.

„Има близо 10 хиляди украински бежанци в областта, като повечето от тях са в Пловдив. Най.ценното от всички усилия е това, че общността и бизнесът застанаха с ясна позиция по този въпрос, отвориха домовете си и допуснаха бягащите от ужаса на войната в Украйна. Моделът на Пловдив е пример. Украинците тук лесно си намират работа, записват децата си в детски градини и училища. Успяват да заживеят нормално, макар и в ситуацията, в която се намират. Организирахме така добре местната образователна система, че вече над 400 украински деца учат в пловдивските училища. Има и студенти от Украйна в университетите. В дневните центрове капацитетът е от над 100 деца. Справяме се добре, само дано скоро тази лудост приключи”, заяви Стефан Стоянов и благодари на председателя на Върховния комисариат на ООН за подадената ръка.

Седа Кузуджу потвърди думите на Стоянов, че моделът на Пловдив може да бъде даван за пример и ООН ще го изучава в детайл, за да се прилага той и другаде. Тя подчерта, че 74 процента от бежанците от Украйна са жени и деца

„1,3 милиона украинци са достигнали до границата на България след началото на войната. 48 хиляди са украинските бежанци в страната в момента. Общо над 190 хиляди са пребивавали в България в различен период от време от миналия февруари. Не е лесно да напуснеш дома си с малко багаж и да идеш в друга страна с надеждата да се завърнеш. Не изглежда, че войната скоро ще приключи, но виждаме как в Пловдив всички се обединиха, за да преминат през тази драма всички, заедно. Затова и градът е модел и затова сключваме това партньорство с общината. Мислим как този модел може да бъде приложен на други места по света”, обясни Седа Кузуджу. Обобщи, че към този момент бежанците в света са над 103 милиона души.

„Втори дом наистина е втора надежда. Нашата работа е именно да даваме надежда. Нашата експертиза е на разположението на Пловдив. Готови сме да я предоставим за неща, които трябва да се направят в града. Идеята е да създадем план за действие, който е приложим и на други места по света”, добави председателя на Върховния комисариат на ООН.

Стефан Стоянов заяви, че успехът, който има Пловдив е благодарение на решителната работа на семейство Елис.

„Моят път се промени напълно, може би до края на живота ми. Имахме шанса да изградим едно емпатично общество, в което не просто сядаме и чакаме, а действаме и помагаме”, каза двигателят на инициативата Втори дом Наталия Елис.

Тя допълни, че всяка седмица идват нови украински семейства в града, други пък се прибират обратно в родината си. Напоследък се наблюдава и тенденцията у нас да идват украински бежанци от други страни, разбрали за възможностите тук. Привлича ги най-вече шансът да включват децата си в българската образователна система. Наталия Елис подчерта, че във Втори дом има постоянна нужда от храна и дрехи, като всеки ден се приемат дарения на място.

На срещата стана ясно, че Агенцията за бежанците към ООН вече е предоставила финансови средства за заплати на хората, които работят с украинските деца в дневните центрове, открити под тепетата.

„ Към момента няма драстична нужда от финансиране, но е хубаво да има такава възможност. След две седмици Агенцията ще проведе среща с местната общност”, добави Стоянов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина